Nederland en de VS

Historisch hebben de VS en ons land sterke banden, wij hebben het land immers een tijdje als kolonie bezet gehouden. Maar ook op andere terreinen delen wij het een en ander. De wereldoorlogen hebben ons allebei in verhouding tot veel andere landen niet zwaar geraakt. Wij waren neutraal bij de Eerste Wereldoorlog(WO I), tijdens WO 2 waren alleen de joodse Nederlanders massaal slachtoffer. Onder het verzet en burgerij vielen in verhouding weinig slachtoffers.
Op Amerikaans grondgebied werd helemaal geen strijd gevoerd, en de 400.000 soldaten die overseas het leven lieten waren veelal afkomstig uit de zwarte of de arme witte bevolking, en dat raakte de modale Amerikaan heel wat minder dan de 22 miljoen mensen die Rusland verloor.

Je ziet dat het in landen, die veel mensen hadden verloren in de Eerste Wereldoorlog, al redelijk normaal was dat vrouwen werkten. Het verlies van een groot deel van een generatie mannen moest gecompenseerd. Ook de omgang met gehandicapten is er door dezelfde nood gedwongen veel beter dan hier. In de Parijse metro stond tot ver na de Tweede Wereldoorlog op elk raam de oproep om op te staan voor les victimes de guerre(oorlogsslachtoffers), bedoeld werden de gehandicapten van La Grande Guerre(WO I).
Toegankelijkheid van publieke gebouwen en speciale plaatsen in het openbaar vervoer, hier sukkelen wij achteraan met dergelijke voorzieningen. Iemand met een handicap aannemen, alleen met flinke subsidie is de Nederlandse baas te verleiden. In Duitsland en Frankrijk was men blij met elke kracht, gehandicapt of niet. Het heeft daar de kijk op werkende vrouwen en gehandicapten veranderd. En dat is hier dus anders, net zoals in de VS. Wij zijn niet voor niets dikke maatjes met hen. Kopen er ons wapentuig liever dan bij onze Europese buren, kopiëren hun economische model, nemen liefst al hun modevoorkeuren en grillen over. Kijken massaal naar hun films.

De VS en Nederland ontberen de harde lessen van de wereldoorlogen. Geen wonder dat de VS nog altijd graag ten strijde trekt. Ook de Vietnamoorlog die zij maar niet konden winnen heeft hen niet genezen. De anti-oorlogsdemonstraties maakten meer indruk dan de 58.000 Amerikaanse doden(op een totaal van 3,5 miljoen). Irak deden zij er nog eens dunnetjes overheen. Het kostte 4155 Amerikanen het leven(aan Irakese zijde vielen naar schatting 1,4 miljoen doden).
Het zijn niet voor niets de Amerikanen die oorlog op oorlog zijn begonnen na WO2. De Russen hebben zich niet zo agressief in oorlogen gestort. De wereldoorlogen hebben ook Frankrijk en Duitsland voorzichtig gemaakt, verstandiger, het opende de weg naar de Europese Unie.
Hopelijk gaat de Amerikaanse invloed intussen niet zover dat ook in die landen clowns als Bush en Trump worden gekozen. Hier hebben wij in Baudet onze Trump en probeert een Klaas Dijkhoff hem te imiteren. En onze premier vindt het allemaal wel best.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *