Nederlandse duurzaamheid

In de paarse jaren was er nog iets van stimulans voor de windmolen- en zonnecellenindustrie in ons land. Hier en daar zag je veelbelovende ontwikkelingen. De kans om een toppositie op dat gebied te verwerven was nog aanwezig.
Duitsland had zijn zonnecellenindustrie, maar die liep ver achter bij die in Israël en Australië. Dankzij vette subsidies en hun grote invloed in Brussel hield Europa de concurrentie buiten de deur en hoefde Duitsland niet te innoveren. Nederland had de kans daartussen te springen.
Maar met de komst van Balkenende verdween die industrie en haar veelbelovende patenten naar Japan. Shell kon de agenda bepalen, dus doorstoken op olie en gas tot de laatste druppel en m3 en geen cent subsidie voor alternatieve energie. We hebben er zelfs weer kolencentrales bijgekregen.
Terwijl Noorwegen hun inkomsten uit de olie belegt voor de de oliearme oudedag, geven wij onze aardgasopbrengsten deels aan Shell en deels aan Betuwelijnen en belastingverlaging voor de rijken en bedrijven zoals Shell.
Duitsland draait intussen al voor een groot deel op alternatieve energie, hoe verouderd die ook is.

En wat doet de Regering Rutte? Die komt met schaliegas. Diezelfde Regering durft te zeggen dat we aan onze kleinkinderen moeten denken. Maar toen hadden ze het natuurlijk over wat anders.

De aanleg van een stukje snelweg, net in het nieuws vanwege uitbuiting van de wegwerkers, is tekenend voor hetgeen duurzaam betekent in Nederland. Het is een prestigeproject omdat het baanbrekend duurzaam zou zijn. Zo is het verkocht. En het is bedoeld om in deze crisisjaren werkgelegenheid te creëren.
In de praktijk betekent dat dat Portugese arbeiders uitgebuit worden door Ierse koppelbazen. Dat is dan het paradepaardje van Schultz Verhaegen en dit Kabinet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>