Neoliberale zeepbel

Na 10 jaar zijn wij uit de crisis wordt verteld, maar wie is uit de crisis en waarom is die crisis voorbij. Het antwoord op de eerste vraag is simpel, degenen die nu uit de crisis zijn hebben er nooit in gezeten. Het aantal miljonairs stijgt al decennia met slechts één jaar waarin het stagneerde, 2009. En de eerste maatregel die Rutte nam om de klappen die de crisis veroorzaakte te compenseren was een douceurtje van 5,5 miljard voor degenen die twee keer modaal en meer “verdienden”. Dat waren volgens onze premier de hard werkende Nederlanders die het ergst onder de crisis hadden geleden. Elke Nederlander die minder dan twee keer modaal verdient en VVD stemt kan gelijk naar de psychiater.

De Nederlanders die niet onder Ruttes voorkeursbehandeling vallen hebben de klappen gekregen en krijgen die nog steeds. Onder Balkenende ging het trouwens net zo en Buma zit daar ook niet anders in met zijn gedroomde vlaktax.
De echte crisis moet nog komen. Omdat er een gigantisch vermogen door de Europese Centrale Bank in de economie is gepompt en de rente zo goed als nul is, is de in 2008 ontplofte zeepbel niet echt ontploft maar alleen wat groter gemaakt. Maar nu hij een flink stuk groter is zal de klap als hij komt wel wat harder zijn dan het klapje van 2008.
Wat de economie zo goed laat draaien is lucht. De lucht van de aandelenhandel. Bedrijven zwemmen in het geld, maar investeren niet in hogere lonen, innovatie of uitbreiding, zij kopen hun eigen aandelen op. Dit jaar spenderen beursfondsen daar waarschijnlijk 1000 miljard dollar aan. De beurs stijgt en de economie bloeit. Geen werknemer of belastingdienst wordt daar wijzer van. Het is gebakken lucht. Intussen zijn bedrijven op papier veel meer waard dan in werkelijkheid. De banken mogen dan een ietsje hogere buffer hanteren, de overheden en bedrijven hebben de neoliberale zeepbel een stuk groter gemaakt dan tien jaar geleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>