Onderzoeksjournalistiek moet onafhankelijk zijn

Huib Modderkolk mocht bij DWDD aanschuiven naast minister Ollongren om de waarschuwende verhalen van De Verleiders af te zwakken of onwaar te verklaren. Modderkolk is onderzoeksjournalist, eerst bij NRC, tegenwoordig bij de VK. Theatergroep De Verleiders heeft na een voorstelling over de corrupte bankwereld nu een voorstelling over de bedreigingen van onze privacy. Na een hoop kritiek op hun optreden eerder bij DWDD was er nu een debat met de minister.

Er werd vreemd genoeg excuus gemaakt voor “domme” opmerkingen tijdens hun vorige optreden bij Matthijs. Zo dom waren die opmerkingen immers niet. Nog vreemder was het dat de onderzoeksjournalist Modderkolk als steun voor de minister optrad. Hij is op de hoogte(zelf slachtoffer geweest) van afluisterpraktijken die buiten de wettelijke bevoegdheden vallen. De AIVD zegt daarvan te weten, maar dat zij dat niet (zelf) doen. De Amerikanen wel volgens eigen onderzoek van Modderkolk (de NSA-affaire). En als je weet dat de AIVD gezien wordt als facilitaire dienst van de Amerikaanse geheime diensten, dan zijn die opmerkingen van De Verleiders over de AIVD terechte twijfels over onze geheime dienst en zeker geen excuus waard.

De AIVD helpt buitenlandse diensten bij hier verboden afluisterpraktijken, kijkt in elk geval toe, maar krijgt indien gewenst ook zulke afgeluisterde gesprekken geleverd.
Het riedeltje dat het wettelijk allemaal goed is geregeld, of desnoods goed geregeld gaat worden(!), is nietszeggend. Iedereen weet dat het beroepsgeheim, hoe mooi wettelijk geregeld ook, doorlopend wordt geschonden. Een dronken bn-er wordt direct doorgegeven vanuit het politiebureau aan de Telegraaf, net zoals de met spoed in het ziekenhuis opgenomen bn-er die zorgt voor een lawine aan mailtjes van doktoren of verpleegkundigen naar diezelfde Telegraaf om te melden wat voor kanker de wettelijk zo goed beschermde bn-er heeft.

Een onderzoeksjournalist hoort afstand te bewaren, zijn onafhankelijkheid is prioriteit nummer 1. Modderkolk heeft vriendjes willen maken bij het ministerie en de AIVD, dat is ongepast. Bovendien was hij al vriendjes, hij kreeg een jaar geleden de “scoop” dat de AIVD de Russen had afgeluisterd, voor de Amerikanen wel te verstaan.  De slotvraag van Pierre Bokma bleef onbeantwoord, wat als Halbe Zijlstra of Dion Graus de plek van Ollongren inneemt, moeten wij die dan net zo op de blauwe ogen geloven als Ollongren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *