Ongelijkheden

Wat is een mensenleven waard, niets als je ziet hoe er met de meeste mensen wordt omgesprongen. Alles als je ziet hoe er met een bepaalde groep wordt omgesprongen. De rijken uiteraard, maar ook de minder gefortuneerden in bijvoorbeeld ons land. De Nijmeegse woningcoöperatie Talis hanteert een vaste prijs voor de waarde van een mensenleven, 60.000 euro, iets lager dan eerder in de zorg werd gehanteerd.
Met dat bedrag in het hoofd wil de coöperatie gaan afrekenen met veiligheidseisen. Het verwijderen van asbest zonder toeters en bellen, dus met minder beschermende kleding en maatregelen scheelt de coöperatie een hoop geld en verhoogt het risico voor de asbestverwijderaar jaarlijks met slechts een paar tientjes van zijn levenswaarde. Dat klinkt heel anders dan zoveel procent kans op voortijdig overlijden aan asbestkanker. Zou de directeur van die coöperatie nu zelf het asbest gaan verwijderen? Of vindt hij dat toch te link.

In de sport zorgt het geslacht voor een groot prijsverschil. Sportende mannen zouden aantrekkelijker zijn. Of dat waar is of terecht valt te betwijfelen. Bij de hardloopwedstrijd “De omloop van het Nieuwsblad” in Gent(België) waren de mannen als eerste gestart, want die lopen sneller dan de vrouwen is de gedachte. De vrouwen bewezen echter het tegendeel , zij dreigden de mannen in te halen. De organisatie legde daarop de vrouwenloop(!) stil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *