Ontsnappen is dodelijk

In de ratrace van prestatie en hard werken telt elke seconde. Hoe prachtig werkte het roken in de tijden dat het normaal was om ook tijdens je werk te roken, zelfs als leraar voor de klas. Even een time-out nemen door een shagje te draaien gaf je de kans om aan de constante druk te ontsnappen. Het zorgde er tegelijk voor dat je niet in een burn-out belandde en dat je niet losbarstte tegen je baas wanneer die zich weer eens ongehoord denigrerend over je uitliet. Voor de aow is de roker een goedkope, velen halen de 66 niet.

Hetzelfde ontsnappingsmechanisme zie je bij mensen die zich laten verleiden door populisten. In deze wereld vol onzekerheden waar je verteld is dat je alles kunt worden als je maar wilt, is het prachtig dat je, wanneer het jou niet is gelukt ook al ben je wit, toch kunt ontsnappen aan het stigma van loser door deel uit te maken van de groep “echte Nederlanders” (zie ook het vorige stukje op deze site). De populisten, vroeger fascisten genoemd, geven je deze ontsnapping met hun boreale wereld waar jij ineens een gewaardeerd lid van mag zijn. En nu ben je “wij” en “wij” zijn de “echte Nederlanders” die van hun tradities houden, die de ware VOC-mentaliteit bezitten en die het volkslied willen zingen. Maar die ook bedreigd worden door al die vluchtelingen die natuurlijk geen vluchtelingen maar gelukszoekers zijn, klaar om onze boreale vrouwen te verkrachten. En door de islamieten die onze joods-christelijke cultuur komen vernietigen. En door activisten die ons van onze zwarte piet willen beroven. En het is allemaal de schuld van die linksen en zelfs van de middenpartijen met hun willkommenskultur.

Maar als de vluchtelingen, islamieten en de linksen allemaal net als in de Duitse jaren 30 zijn opgepakt, wie neemt dan de plaats in van hen? Wie wordt dan de pispaal van de populisten? De ontsnapping aan het loserschap via het populisme is net zo dodelijk als de ontsnapping via het roken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *