Ook Rutte kan niet rekenen

Maar liefst 95% zal erop vooruitgaan zegt Mark Rutte. Als een mantra roept dit Kabinet haar blije boodschap, maar wie gelooft het? Iedereen weet van de btw-stijging op de eerste levensbehoeften, van de extra belastingen op de energienota en de ook weer stijgende zorgverzekering. Moet je dan Rutte geloven, de premier die al vaker mooie beloften heeft gedaan waar niets van terecht is gekomen. Een premier bovendien die grossiert in leugens, alleen valt dat met zoveel leugenaars in zijn Kabinetten nauwelijks meer op, liegen is zo langzamerhand een normaal onderdeel van de (rechtse) politiek.

Er even goed doorheen lezen en je ziet wat Rutte 3 doet. De inkomens tot 20.000 per jaar krijgen alweer de rekening. Zij gaan er wat belastingen betreft als enige op achteruit. Hun belastingaanslag stijgt met 0,1%. Boven de 20.000 daalt de belasting met zo’n 3%, de hoogste inkomens met 0,1%.
Voor hogere inkomens zal de belastingverlaging wellicht net de btw-verhoging afdekken, maar het is de vraag of de energieverhoging en zorgverzekering er ook door wordt afgedekt. Volgens het Kabinet wel, maar daarvoor is een trucendoos aan maatregelen tevoorschijn getoverd. Zo wordt de kinderbijslag verhoogd en ook de kinderopvang krijgt er geld bij. Ouders zullen het dus wel redden. De lagere inkomens komen door de energiebelasting niet in de problemen, want zij wonen in kleine huizen en stoken dus veel minder stelt het Kabinet, terwijl het allang bekend is dat juist de lagere inkomens in de meest tochtige energieverslindende huizen wonen.
En dan is er de arbeidsheffingskorting, die verandert ook, waardoor men over een groter deel van het met arbeid verdiende inkomen geen belasting hoeft af te dragen. Maar hoe zit dat dan met mensen in een uitkering en de gepensioneerden? Die gaan er in elk geval op achteruit. Maken die met 3,4 miljoen aow-ers, 800.000 arbeidsongeschikten, 300.000 werklozen en 400.000 mensen in de bijstand slechts 5% van de Nederlandse bevolking uit? Rekenen kan ook Rutte niet. Of zij tellen voor hem gewoon niet mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *