Oorlogseconomie als oplossing

Defensie kreeg 1,5 miljard extra van Rutte 3 en daar weten ze wel raad mee, een schimmeltje tussen de tegels van de doucheruimte en de kazerne wordt ingeruild voor een sterrenhotel. Tja, de stoere helden die moeten dienen in het hoogste geweldsspectrum kun je toch niet onder mensonterende omstandigheden onderbrengen. Vroeger zou een commandant de soldaten met een tandenborstel de hele kazerne laten schoonpoetsen. Voor vluchtelingen zou de kazerne als azc waarschijnlijk te luxe zijn.
Met hotels heeft Defensie meer ervaring. Toen onze soldaten naar Srebrenica togen hielden zij eerst een tijdje halt aan de Adriatische kust, want zij vonden de situatie ter plaatse te gevaarlijk om door te reizen. Met die gang van zaken in gedachten was het verdere verloop dat in het drama met 8373 doden eindigde niet verbazingwekkend.

Onze mariniers zitten liever op de droge Hoge Veluwe dan in de havenstad Vlissingen(!). Onze luchtmacht bestelde nog een paar extra JSF’s, terwijl iedereen nu wel weet dat die peperdure toestellen al lang en breed achterhaald zijn, log en energievretend en zoveel lawaai producerend dat de aloude F16’s fluistertoestellen lijken. En ze staan nog voor levering te roesten ook.
Hier kan een ziekenhuis failliet gaan waardoor sommige burgers meer dan het gouden uur moeten reizen alvorens een specialist te zien, onze blauwhelmen in Zuid-Soedan werden teruggehaald toen het daar langer dan dat gouden uur reizen was naar een kliniek. Soldaten zijn kennelijk kwetsbaarder en gevoeliger dan burgers.

De economie zit voor even in de lift, maar een nieuwe crisis wordt alom voorspeld. Het lijkt erop dat oorlogseconomie weer als oplossing wordt gezien. Trump weet natuurlijk dat het zijn Amerika was dat economisch gigantisch heeft geprofiteerd van de laatste wereldoorlog. Dat hij de fascist Bolsonaro als eerste feliciteerde met diens “fantastische overwinning” is een veeg teken. Voor soldaten is een oorlog te gevaarlijk, het zullen daarom burgers zijn die het slachtoffer worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *