Overheid creëert wappies

Nepnieuws en complottheorieën, waarom geloven mensen daarin? Ze worden tegenwoordig wappies genoemd alsof ze van het padje zijn, maar is dat ook zo? Nou, blind alles geloven is om te beginnen ook niet een blijk van gezond verstand. Onze premier, letterlijk de eerste maar echt niet de beste, Mark Rutte verklaarde tegenover de Kamer in het toeslagenaffairedebat dat hij naar eer en geweten gelogen had. Dus weet iedere Nederlander nu dat wat hij zegt zeker niet waar hoeft te zijn. Hoe kan je een overheid vertrouwen waarvan de baas zelf erkent dat hij liegt. Goed, dat is politiek, daarnaast heb je nog de wetenschap en gerenommeerde instituten als TNO en KIWA. KIWA is slinks vermarkt door bewindsvrouw Schulz-Verhaegen, aan haar echtgenoot die er net als Sywert van Lienden miljoenen mee cadeau kreeg.

De betrouwbaarheid en goede naam van het KIWA zijn verloren gegaan, de keuringen stellen niets meer voor, de resultaten zijn er nu gewoon te koop. TNO had ook een goede naam. Maar Zembla liet deze week zien dat ook dat instituut met zijn tijd is meegegaan, het bleek bereid om de wetenschappelijke feiten onder tafel te vegen en zelfs 180 graden te draaien om onze bio-industrie ter wille te zijn. Dat de Universiteit Wageningen daarin meeging wekt minder verbazing, die staat immers al jaar en dag bekend als promotor van de bio-industrie en schuwt geen middel om negatieve effecten van die industrie te verdoezelen en desnoods het biologisch boeren nog negatief af te schilderen ook. Overigens zitten op alle universiteiten wel hoogleraren die moeiteloos plagiaat plegen. Klokkenluiden is ook daar niet verstandig voor je carrière. Van Big Farma weten we dat het niet om het welzijn van patiënten maar uitsluitend om het geld gaat. Ze zijn nu net zo hard met vaccins bezig als met het zoeken naar wegen om de gigantische winsten die dat oplevert belastingvrij weg te sluizen.

Als de baas van onze overheid liegt en bedriegt, de eigen universiteiten sjoemelen, ‘s lands meest gerenommeerde instituten onbetrouwbaar zijn, dan moet je niet gek opkijken dat mensen ontvankelijk worden voor nepnieuws en complottheorieën. Voor velen klinkt Hugo de Jonge net zo (on-)geloofwaardig als Willem Engel, alleen zijn zij al zo vaak door de overheid voor de gek gehouden dat De Jonge het af moet leggen tegen de salsadanser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *