Parlementaire enquête

Hugo de Jonge mag blij zijn dat hij nipt lijstrekker van het CDA is geworden, hij was natuurlijk al opgelucht dat hij de Kamer heeft kunnen weerhouden om het coronabeleid onder de loep te nemen. Dat beleid draagt namelijk heel sterk zijn stempel en is daarom een tijdbom onder Hugo’s Haagse leven. En hij wil nog zoveel in Den Haag, premier zijn is zijn doel. Maar bij zijn ambitieuze streven maakt De Jonge de ene na de andere miskleun, tot op heden bijna altijd weggewerkt onder het Haagse tapijt. De Tweede Kamer is op reces maar nu blijkt Nieuwsuur een voorschot te hebben genomen op de evaluatie van het coronabeleid. De Jonge kan zijn borst natmaken, het beleid werd verkocht als wetenschappelijk onderbouwd door de deskundigen van het RIVM, maar de werkelijkheid is andersom. De regering Rutte bepaalde de regels die het RIVM vervolgens noodzakelijk vond. Diederik Gommers(voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) had al wat uit de school geklapt over hoe De Jonge hem via zijn ambtenaren had gepiepeld, het blijkt standaard te zijn geweest. De vele doden in verzorgingshuizen waren wellicht te voorkomen geweest zonder deze bemoeienis van Rutte en De Jonge.

De Leeuwarder Courant publiceerde vandaag wat gegevens over de besteding van de loonkostensubsidie in de provincie Friesland. Er zit geen miljarden verslindende subsidievreter als KLM tussen, maar je fronst hier en daar wel de wenkbrauwen. Iedereen kent intussen wel een kleine zelfstandige die met niets of 75 euro is afgescheept en dan roept het tonnen per vestiging van de toch niet armlastige Van der Valkketen de vraag op, waarom zij wel. En waarom zijn een chique tandartsenkliniek en een jachtbouwer voor het “hogere segment” niet in staat om te overleven zonder overheidssteun? Landelijk werd die vraag terecht gesteld bij het belastingontduikende en miljarden aan aandeelhouders uitkerende Booking.com dat ook steun kreeg. De voorbeelden in de Leeuwarder Courant laten zien dat een parlementaire enquête nodig is over het 100 miljard uitgestrooide geld uit onze staatskas. En over de regeltjes bedacht door Rutte en De Jonge, waar wij en het RIVM ons naar te schikken hadden.
Rutte kan na drie Kabinetten wel aftreden om met Jort Kelder in een sloep te gaan wijnen, De Jonge heeft zich als minister én lijsttrekker alvast op een zachte landing na zijn val voorbereid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *