Pensioengeld voor de staatskas

In de Paarse jaren 90 deed Minister van Financiën Gerrit Zalm een greep in de pensioenpot van het ABP, er zat volgens hem veel te veel in, in elk geval veel meer dan nodig. Zo’n 15 miljard euro haalde hij eruit. Nu, ruim 20 jaar later is er een pensioenakkoord gesloten waarbij de leeftijdsgrens wat langzamer wordt opgeschoven dan Rutte van plan was. Dat pensioenakkoord was noodzakelijk want volgens Rutte en zijn vrinden is ons pensioenstelsel zonder de versobering van dat akkoord onhoudbaar. Jammer dat hij er niet bij zei dat Gerrit Zalm, die altijd als fantastisch minister werd opgehemeld, het indertijd blijkbaar bij het verkeerde eind had. Maar had Zalm het wel bij het verkeerde eind?

Door het oprekken van de pensioengrens wordt er flink bespaard. En hoewel Den Haag doorgaans niet zo van de lange termijnplanning is, lijkt dat juist hier wel te zijn gebeurd. Want binnen een paar decennia zullen de babyboomers aan hun maximale leeftijd zitten en doen crematoria en begrafenisondernemers gouden zaken.
Eerst is daar de lage rekenrente. Geld is op dit moment gratis, wie het op de bank zet moet er zelfs voor betalen, een schitterende zaak voor de beleggingswereld. De rekenrente voor pensioenen is handig aan die rentekoers gelinkt. Maar in werkelijkheid staat het geld van de pensioenfondsen niet bij de ABNAmro op een spaarrekening, maar is dat geld belegd en brengt een behoorlijk bedrag aan rendement op. De pensioenkassen puilen uit terwijl de lage rekenrente dwingt om pensioenen laag te houden of te korten. Na het vertrek van de babyboomers zullen die kassen helemaal uitpuilen en zal de dan zittende Gerrit Zalm wederom een flinke miljardengreep in die potten doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *