Pensioenpotten als roofgoed

De Nederlandse pensioenpotten behoren de de best gevulde ter wereld. En waar zoveel geld is, daar komen uiteraard de aasgieren op af. In het verleden was er zo nu en dan een schandaal, zoals de pensioenpot van Rotterdamse havenarbeiders die in de jaren 90 werd overgedaan aan Aegon en uiteindelijk leeggeroofd bleek. Weg pensioen. Sinds Paars is de overheid de grote rover.

Gerrit Zalm deed als minister van Financiën een flinke greep in de pensioenreserves. Die waren zo groot vond hij dat er wel wat van gebruikt kon worden en hij makkelijk de begroting rond kon krijgen. Daarna deed de onder “zuinige” Gerrit ingevoerde euro nog een flinke aanslag op die reserves. Door de welbewuste keuze van onderwaardering van de euro met 10% verloor de staat 10% van zijn schuld, maar de pensioenpotten 10% van hun waarde. Tijdens Zalms ministerschap werden de pensioenuitkeringen ook nog met 8% gekort. Het huidige Kabinet Rutte 3, gecreëerd door Zalm, draagt ook diens stempel, zeker wat betreft het pensioenbeleid. De pensioenen zitten in hetzelfde schuitje als andere uitkeringsgerechtigden. Degenen die minder dan twee keer modaal verdienen profiteren amper of helemaal niet van de douceurtjes van Rutte, die zijn er voor de “hard” werkende Nederlanders en dat zijn alleen de rijken volgens Rutte. Zonder werk tel je al helemaal niet meer mee. Het liefst moet je voor elke uitkeringseuro een kunstje doen voor Klaas Dijkhoff.
Voor de pensioenpotten wil Rutte een nieuw plan op tafel leggen. Een nieuw systeem, en waar zal dan dat geld naartoe verdwijnen? Naar Henry Keizers en Amerikaanse en Engelse hedgefunds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>