Politiestaat in wording

Nederland is niet alleen een belastingparadijs, met de rechterlijke uitspraak een maand geleden in de zaak Henriquez is het weer een flinke stap dichterbij een politiestaat. Wanneer Justitie rechters selecteert om de uitspraak te beïnvloeden bij een rechtszaak, zoals gebeurde in de zaak Chipshol, dan is dat de bijl aan een de rechtsstaat. De uitspraak door de Hoge Raad in de rechtszaak Henriquez maakt de burger vogelvrij voor politiegeweld.

De uitspraak was vrijspraak voor de 2 terechtstaande agenten, 3 andere betrokken agenten werden niet eens gedagvaard. Kort de feiten. Een man komt van een feestterrein en roept olijk naar een drietal agenten dat hij een wapen heeft, wijzend op zijn kruis. Deze agenten reageren niet. Nadat hij nog een keer roept over zijn wapen zegt eentje dat hij moet doorlopen. Tot zover een normale reactie van de dienders. Maar dan voegen zich 2 andere agenten bij het groepje en die pikken de gekaanstekerij niet en werken de man tegen de grond. Dat is een zwaar overtrokken reactie, onprofessioneel. En dan gaan de agenten nog extremer tekeer, gebruik van pepperspray dat fijntjes in de ogen wordt gesmeerd en het inzetten van een even omstreden als gevaarlijk wapen, de nekklem. Die mag alleen in speciale excessituaties worden gebruikt, want te gevaarlijk. In een situatie waarin 1 man, die niet in het bezit van een (echt) wapen lijkt te zijn, de politie wat provoceert, en waar de politie beschikt over een overmacht met 5 man, in die situatie kiest een agent voor de nekklem. Op het moment dat de man stuiptrekkingen krijgt waaruit je begrijpt dat hij bezig is te overlijden zetten de agenten het geweld doodleuk voort. Omstanders zien wel wat de professionals zogenaamd niet zien, de man is stervende. Zij gaan echter net zolang door totdat het hart van de man stopt. Ze slepen hem vervolgens in hun busje en vertrekken. Naar eigen zeggen hebben zij eenmaal op het bureau aangekomen hem alsnog geprobeerd te reanimeren. Iedereen snapt dat reanimatie dan weinig kans van slagen heeft. Mocht het verhaal kloppen dan is de conclusie eerder dat de agenten pas na een kwartier bij zinnen kwamen. Dan dient de verklaring van de agenten dat Henriquez dronken was een aanvulling te krijgen, de agenten waren zelf door het gebruik van het een of ander niet van deze wereld.

Dat een rechtbank op grond van deze feiten niettemin tot vrijspraak komt is net zo malloot als de uitspraak van hun voormalige baas Bouman, de overleden korpschef van politie, die verklaarde dat de 5 hoe dan ook niet zouden worden ontslagen, wat de rechtbank ook zou oordelen. Met deze uitspraak heeft de politie carte blanche gekregen. Niks geweldrestricties, je schiet maar dood, geen rechtbank die je veroordeelt, geen korpschef die je ontslaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>