Prinsjesdag

Op Prinsjesdag krijgen we weer mooie verhalen te horen. Zo zal de koopkracht “flink” verbeteren, maar dat was hij al, voor de twee keer modaal en meer verdieners. En die verbetering is zo het lijkt met 1,5% niet echt spectaculair, zeker niet in verhouding tot de verhoging van de btw-tarieven. En de stijging van de zorgpremie, de energiebelasting enzovoort. Die 1,5% geldt niet voor mensen met een uitkering, daarvan gaat 7% er op achteruit.
De pensioenleeftijd gaat gewoon verder omhoog, want dat bevalt Rutte goed, het leverde vorig jaar 1,7 miljard besparing op, net zoveel als het Kabinet nu verjubelt aan de afschaffing van de dividendbelasting. Dat wordt dit jaar nog een stuk meer, maar kijken wat Shell volgend jaar nog meer voor wensen heeft. Want het was de grote baas van Shell die Rutte als eerste bezocht toen Mark net was aangetreden als minister-president van Rutte 1 en had hem toen al te verstaan gegeven die belasting af te schaffen. En hem toestemming gevraagd om de gaskraan in Groningen extra ver open te draaien. Henk Kamp deed dat braaf, nu zit oud-Shellwerknemer Wiebes op diens plek, daar worden de Groningers niet veel wijzer van.

Het vluchtelingenbeleid zal eerder strenger worden dan dat er ietsje aan mededogen bij zal komen. Harbers liet de twee Armeense kinderen sadistisch tot het laatste moment in onzekerheid. Het schijnt dat hun verblijfsvergunning vooral werd afgegeven omdat de politie(-top) had opgeroepen tot een soort klopjacht wat KKK-achtige taferelen had kunnen opleveren. Dat ging (nog) wat te ver voor dit Kabinet. Dat soort extremiteiten worden ondertussen gemeengoed in de Tweede Kamer. Na Wilders en Baudet schuift de een na de andere racist aan in de bankjes. De net opgestapte Han ten Broeke is dik bevriend met de Belg Saelens, wiens partij een jeugdafdeling heeft die voor de Hitlerjugend niet onder doet, en dus ook door Baudet was uitgenodigd voor diens Summer School. En met Thierry Aartsen heeft de VVD ook een KKK-liefhebber in de Kamer.

Economisch moeten wij niet vergeten wat de VVD in de loop der jaren heeft weten te veranderen. De btw kende in 1970 een laag tarief van 4% en een hoog tarief van 12%. Dankzij Ruttes partij is dat nu 9% en 21%. De minima betaalden in 1970 36% loonbelasting tegen 36,5% nu, een lichte stijging. Modaal zag een daling van 48% naar 41% en de hoge inkomens zijn spekkoper, van 72% naar 52%. Voor hen is ook de winstbelasting meer dan gehalveerd en de dividendbelasting van 25% afgeschaft.
Maar met Prinsjesdag wordt iedereen weer lekker gemaakt alsof wij er allemaal op vooruitgaan. Met allemaal bedoelt het Kabinet 92%, rekenen is niet het sterkste punt van politici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>