Propaganda voor D66

Elke dag worden we op de NPO-televisie getrakteerd op Goedemorgen Nederland, het ochtendprogramma van Wakker Nederland, de omroep van de krant van wakker Nederland, de Telegraaf. Een krant die er prat op gaat activistisch te zijn, wat inhoudt dat het blad tekeer gaat tegen alles wat voor links doorgaat. Waren het de verzetsstrijders in de jaren 40-45 en na het verschijningsverbod vanwege collaboratie de provo’s en hippies in de jaren 60 en 70, tegenwoordig moeten vooral Groenlinks en D66 het ontgelden, hoewel GL amper meer links te noemen is en D66 al helemaal niet, want dat is de club van “beschaafd” rechts. Te beschaafd voor de Telegraaf.

In verkiezingstijd kreeg Thierry Baudet ondanks zijn racistische uitspraken de rol van gastpresentator bij Goedemorgen Nederland. Prompt kondigde hij het NOS-Journaal als nepnieuws aan. Nu is dat journaal niet zo uitstekend als het zelf denkt, maar om het te beschuldigen van nepnieuws is overdreven, zeker als dat uit de hoek van de Telegraaf en extreemrechts komt. Want het is ook bij het journaal eerder links dat zich mag beklagen over kleuring van het nieuws. Zo wordt ‘s ochtends verslag gedaan van een moord in Oostenrijk, en net als je je afvraagt waarom die moord op ons journaal moet worden vermeld hoor je dat de dader een Afghaanse jongen zou zijn. Dat kun je rustig bestempelen als FvD- of PVV-nieuws. De andere rechtse omroep, eveneens afkomstig van de Telegraafburelen, PowNed bleek bij journalistieke items gasten te betalen. En bij Op1 lijken de rechtse gasten onder vast contract te staan. Bij de ooit linkse VARA werd abortus op z’n SGP’s afgedaan door Fidan Ekiz en Renze Klamer. Nee, rechts heeft geen klagen, alle omroepen zitten op de rechter vleugel, je mag blij zijn met een enkel kritisch geluid, weggestopt in de late uurtjes.

Deze week wordt een docu over Sigrid Kaag bij de VPRO 8 maanden na uitzending alsnog een hot item, want er is onthuld dat D66 en het ministerie van BZ aandrongen op aanpassingen in die docu. Het door GeenStijl (ook Telegraaf) groot gebrachte schandaal blijkt het verwijderen van beelden van Kaag op de achterbank van de dienstauto terwijl zij geen gordel om had. Slecht voorbeeld voor de burger vond het ministerie. De VPRO vond de beelden niet essentieel genoeg om te behouden en verwijderde ze. Dat is volgens de Telegraafwereld een groter schandaal dan de toeslagenaffaire en een liegende premier. Dat Mona Keizer deze week door de rechter hard op de vingers is getikt was voor die krant geen nieuws. Mona vond de economische belangen voor uitgifte van 5G-frequenties belangrijker dan de verwerking van noodoproepen op zee door de Burumer schotelantennes. We laten vluchtelingen al op zee verdrinken, dan kunnen we net zo goed zeevarenden in nood laten verzuipen zal zij gedacht hebben. Maar de rechter vond dat niet kunnen.

Extreem en onbeschoft rechts is heel blij dat ze nu lekker die keurige D66-dame aan kunnen pakken. Aanleiding marginaal, maar er maximaal op inhakken. Want waar gaat het om, bij bijna elk optreden van politici in programma’s worden vooraf afspraken gemaakt en eisen gesteld. “Als die komt kom ik niet” en “die vragen zijn taboe”. Dan is de ophef over verwijderde beelden met Kaag zonder gordel wel enigszins overdreven. Het activisme van de Telegraaf en zijn klonen werkt desondanks uitstekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *