R

De R is van Rechtsstaat, van Rede , Rechtvaardigheid en van Peter R. Gister is Peter R. de Vries dan toch neergeschoten, de misdaadverslaggever die al vaak met de dood is bedreigd. Omdat hij standvastig zichzelf bleef, niet boog voor zijn angst kreeg hij juist ook uit de hoek van zijn bedreigers groot respect, zijn rechte rug was een soort levensverzekering. Maar het risico op een aanslag was natuurlijk alleen wat kleiner, niet uitgesloten.

De Vries is een apart geval in ons platte landje. Pim Fortuyn zei dat hij zei wat hij dacht, De Vries deed dat. Ooit begonnen bij de Telegraaf maar ouder en wijs geworden kun je hem nu ergens links van GroenLinks plaatsen, misschien zelfs bij Bij1. In elke discussie bekijkt hij of zich ergens een blinde vlek bevindt, zoekt hij naar argumenten die de makkelijke stelling ondermijnen. Dat gaf hem bij zijn misdaadonderzoek vaak een voorsprong op politie en justitie, die blijken gestimuleerd door het bureaucratische systeem al snel in tunnelvisies te belanden.

Even leek hij de politiek in te gaan. Maar met Jan Nagel is zoiets niet erg verstandig en daarnaast wilde hij zijn tijd niet verspillen aan machteloos geroep in de marge en verbond voorwaarden aan zijn poging in de Tweede Kamer te belanden. Minstens 41% van de kiezers moest zijn partij een meerwaarde voor de politiek vinden. Hij bleef steken op 31% en zag van die carrièremove af. Hij bleef in het medialandschap doorlopend in beeld en spuide zijn mening zonder aarzeling. Hij kreeg emmers verwijten van ijdelheid over zich heen, vooral van de Telegraaf. Nu hij is neergeschoten kreeg hij uit diezelfde hoek(Bert Huisjes/WNL) naast eerst respect dan toch weer een misplaatste trap na over zijn banden met de Heinekenontvoerders. Dat dateerde namelijk uit de tijd dat hij bij de Telegraaf werkte en de “journalistieke” methoden van dat blad nog hanteerde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *