“Rand”figuren

De afgelopen 5 jaar zijn velen hun baan verloren door ontslag of hun bedrijf door faillissement. Dankzij het ploffen van het piramidespel dat de bankwereld had opgezet.
De schade werd doodleuk op de belastingbetaler verhaald. Alleen al ons land heeft daardoor de staatsschuld met een derde zien stijgen.
Intussen strooien de Amerikanen elke maand miljarden in de bankencarrousel en krijgen de Europese banken miljarden van de Europese Centrale Bank tegen amper 0,2% rente. En dat geld geven ze gelijk aan Portugal en Griekenland tegen een procent of 7, al naar gelang de ratingcijfers van hun Amerikaanse vrinden van S&P.
Het feest gaat voor de banken gewoon door. De top graait nog elk jaar meer.

Dit alles volgens de theorieën van Ayn Rand (zie ook de post van 30 juli: Democratie en banken). Haar speedverslaving heeft zeker geholpen om elke vorm van empathie of compassie uit te schakelen. Hoe anders kun je het wagen om te zeggen dat pech een keuze is? Deze super egoïste heeft 30 jaar na haar dood nog steeds veel aanhang. De bekendste is Greenspan, aangesteld door Ronald Reagan, die de hele wereld heeft verleid om het neoliberalisme te omhelzen met de huidige crisis als gevolg.
Zelfs de sociaaldemocraten gingen mee, zij het onder het valse alibi “derde weg”.
Ik vrees dat nog steeds bij de meeste regeringsleiders haar ideeën behoorlijk populair zijn. Wij worden door Rand-figuren geleid.

En daar duikt deze week een slimme gast op in Hollands medialand. Ook een Rand-figuur. Zwaait met een boekje van haar en kiest een agressieve daad om het nieuws te halen. Zoals de Stasi de Oost-Duitse studenten vroeg om leraren met mogelijk rechtse sympathieën aan te geven, zo doet hij dat nu hier: nagel je leraar die (mogelijk) linkse sympathieën heeft.
En het werkt: paginagroot in de Volkskrant en aanschuiven bij Pauw en Witteman. Binnenkort kan hij aan de slag in de States, bij vrinden van Wilders of Ayaan. Op z’n minst zullen die hem financieel ondersteunen.

De 26 jarige student politicologie vindt ons onderwijs een linkse indoctrinatiemachine. Maar als hij zelf zegt “ik houd van een gedachtegoed waarin alles klopt en van het logisch toepassen daarvan”, tja, dan valt daar weinig academisch aan te ontdekken. Die studeert voorlopig nog niet af mag ik hopen.
Het past wel bij zijn politieke omslag, was hij eerst fanatiek aanhanger van Fidel Castro, het lezen van Rands “Atlas Shrugged” was voldoende om haar volgeling te worden. Hij is zeer gevoelig voor dominantie blijkbaar, hoewel er natuurlijk ook een sterk profijtbeginsel aan kleeft.

One thought on ““Rand”figuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *