Rechts wordt rechtser

Wim Kok mocht als “linkse” PvdA-er premier zijn van rechtse Kabinetten. Het gevolg was dat de linkse kiezers op rechts beleid werden getrakteerd en teleurgesteld en verraden niet meer gingen stemmen of uit rancune op rechts. Voor velen was de SP geen alternatief, die partij was juist door de PvdA het hardst negatief geframed.
GroenLinks werd en wordt nog steeds als te elitair beschouwd, meer gericht op het verbieden van plastic zakjes dan op het verbeteren van de koopkracht van de laagst betaalden.

Nieuwkomers in het parlement zouden sneller regeringsverantwoordelijkheid moeten krijgen vindt Piet Hein Donner. Een beetje laat inzicht voor de zich nu terugtrekkende politicus. Het was ook meer bedoeld als goedpraten van zijn rol bij de totstandkoming van Rutte 1 met een gedoogrol voor nieuwkomer Wilders. Als vicepresident van de Raad van State, waarvoor hij Hirsch Balin aan de kant wist te werken, maakte hij er een puinhoop van, meer bezig met de kleur van de jacquets dan met de echte taken van de RvS. Zijn opvolger Thom de Graaf zal de handen vol hebben aan het herstel.
GroenLinks was in 1990 nieuwkomer en kreeg pas vorig jaar met een record van 19 zetels een halfwas kansje. Maar tekenen bij het kruisje in ruil voor een paar pluchen regeringszetels vond Klaver geen goed idee.
Sinds 1994 zit de SP in de Kamer. Maar zelfs de 25 zetels die de partij in 2006 behaalde waren geen reden voor de grote partijen om gesprekken te gaan voeren over regeringsdeelname. Amper 4 jaar later waren de 24 zetels van Geert Wilders dat dus wel.

Donner wil blijkbaar dat Rutte en Buma een volgende regering gaan vormen met nieuwkomer Baudet. De voormalige middenpartijen zijn rechts en willen niets liever dan met nog rechtser regeren. Bijkomstig voordeel is dat zij dan zelf openlijker verder naar rechts kunnen opschuiven. Rechts mag tegenwoordig onversneden extreem rechts zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *