Rechtse winter dreigt voor Brazilië

De linkse president is in 2016 op een omstreden wijze afgezet, de huidige linkse presidentskandidaat al even omstreden wegens corruptie in het gevang gezet, een linkse politica vermoord, een bus met linkse aanhangers met mitrailleurs beschoten en dan is er nu een uiterst rechtse presidentskandidaat neergestoken. Hij had zelf bij herhaling opgeroepen om politici met mitrailleurs te bestoken, en daarmee bedoelde hij uiteraard linkse politici. De kogels kwamen inderdaad van rechts, het messteekje zou van links komen.

Dit gebeurt in Brazilië, waar links goed bezig was om de welvaart wat eerlijker te verdelen. Rechts had er genoeg van en had het tij mee, de wereldwijde recessie raakte ook Brazilië. Aangezien de media in rechtse handen zijn werd de linkse regering zwaar onder mediavuur genomen, werden grote demonstraties georganiseerd en werden alle rechtelijke en politieke middelen ingezet om links van het toneel te vegen. Dat lukte. De veroordeling wegens corruptie van Lula da Silva, de oud-president die zich beschikbaar stelde voor een nieuw presidentschap, was gebaseerd op één getuigenis en de rechter is een politieke vriend van de huidige rechtse president Temer, die na het afzetten van president Dilma Rousseff haar plek innam. Temer is zelf ook verdacht van corruptie maar wordt niet vervolgd zolang hij president is. Dat werpt een ander licht op de afzetting van Rousseff, het was dus een staatsgreep.
Lula zit gevangen en mag zich niet verkiesbaar stellen. Hij lag ruim voor in de peilingen. Na alle geweld (fysiek, justitieel en media-) tegen links lijkt de steekpartij eerder een rechtse provocatie. Van democratie is allang geen sprake meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *