Record

Wie het nieuws volgt kreeg deze week de indruk dat wij getuige waren van een fantastische gebeurtenis, een prestatie van wereldformaat, de champagne moest worden klaargezet voor het doorbreken van een schitterend record. In zoiets als de kleine lettertjes in contracten viel nog net wat te horen over klimaatverandering, maar dat wij nu ook in Nederland de 40 graden als maximumtemperatuur kennen werd niet als onheilstijding gebracht.

Nog maar 5 jaar geleden riepen Franse “klimaatdrammers” zoals zij hier door de VVD worden genoemd dat het in Parijs in 2050 meer dan 40 graden zou kunnen worden als er niets tegen de opwarming van de aarde werd gedaan. Die drammers wordt aangewreven dat zij overdrijven of totale onzin beweren, maar het blijkt dat zij nog veel te licht denken over de opwarming. Parijs was niet pas in 2050, maar afgelopen week al de 40 graden gepasseerd. En zelfs in ons een stuk noordelijker gelegen landje is die grens gepasseerd.

Nauwelijks in het nieuws deze week dat de bossen langs de noordelijke poolcirkel van Alaska tot Groenland en van Canada tot Siberië in brand staan. Het was daar nog nooit zo warm en droog. De (naald-)bossen worden er geteisterd door onweersbuien en de bliksem zet ze in vuur en vlam. De uitstoot van CO2 door de branden in juni in alleen Alaska is al gelijk aan de uitstoot van een land als Zweden in een jaar.
De gletsjers in Alaska smelten 100 keer harder dan voorspeld. Poolijs breekt af met brokken ter grote van Flevoland. Wat er loskomt door het ontdooien van de permafrost is niet meer te bevatten, maar wij mogen van het NOS-Journaal de champagnekurken laten knallen, want het is een fantastisch record.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *