Rekeningrijden

Je schaft een goed lopend systeem(wegenbelasting) af om het door een complex systeem(rekeningrijden) te vervangen. Dat nieuwe systeem zal het vooral van informatietechnologie moeten hebben en dan mag de alarmbel rinkelen: Nederlandse overheid en softwaresystemen, dat is vragen om grote problemen.

Je moet het rijden met en niet het bezit van een auto belasten is het argument. Maar je belast het rijden nu efficiënt door accijns, wie veel rijdt of een energieslurpend geval rijdt is duurder uit dan iemand die weinig rijdt of in een zuinige auto. Wil je rijden zwaarder belasten dan verhoog je domweg de accijnzen. En het bezit is laag belast voor kleine, lichte auto’s en zwaar voor de grote suv’s en dergelijke. Daar is niet veel mis mee.
Deze week kwam een nieuw argument. Als iedereen elektrisch gaat rijden zullen de inkomsten uit accijns vervallen. Nu zal het echt wel even duren voordat iedereen elektrisch rijdt, maar het is wel wonderlijk dat er al jaren enorme subsidies worden verstrekt aan degenen die elektrisch rijden en dat er nu alweer een enorm bedrag gereserveerd wordt om de met name de elektrische lease-auto’s te subsidiëren. Stop dan eerst met die subsidie.

Het kwalijkst aan rekeningrijden is het big brother-effect. De overheid zal iedere automobilist verplichten om een gps-systeem in zijn auto te laten bouwen dat elke meter die hij aflegt doorgeeft aan een landelijk computernetwerk. Van dat laatste weten we dat die netwerken niet of slecht werken bij de overheid en in elk geval de schatkist plunderen. Een automatiseringsproject van 10 miljoen wordt moeiteloos 100 miljoen en werken doet het dan nog steeds niet. Bij de politie, het UWV, de belastingdienst en waar al niet kunnen ze erover meepraten.
Maar wie wil dat de overheid altijd weet waar en wanneer je rijdt of stilstaat? Over de extreem verregaande controle door de Chinese overheid over haar burgers is iedereen het eens, dat is een politiestaat. Met het rekeningrijden begeeft onze overheid zich op het Chinese pad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *