Robuuste zorg

Bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Marian Kaljouw noemde ons zorgsysteem “robuust”. Het was geheel in lijn met Ruttes houding dat hij de coronacrisis fantastisch goed aanpakt waardoor wij tot de top van de wereld behoren, want hij heeft niet zomaar een lock down ingevoerd, maar een intelligente. In deze show van een geweldig land dat overal het beste in is dankzij de VVD is de waarheid knap onder het tapijt geveegd. Toch komen er feitjes boven water waar Rutte niet op zit te wachten. Zo moest Van Dissel(RIVM) toegeven dat hij ons land ten onrechte bij de top best presterende landen in Europa had ingedeeld. Hij had daarvoor de verkeerde cijfers gebruikt, wij behoren juist tot de slechts presterende landen wereldwijd. En dat is nog niet eens gecorrigeerd op het gebrekkig testen, want niet getest is niet gemeten. Het weinig testen heeft veel coronaslachtoffers buiten de sterftecijfers gehouden.

Maar wat bezielde Marian Kaljouw om onze zorg robuust te noemen. Wij zijn lang niet zo zwaar getroffen als Italië of Spanje maar moesten al een beroep doen op België en Duitsland om patiënten op te nemen wegens gebrek aan ic-bedden. En voor het tot een minimum aantal wegbezuinigde ic-bedden moesten de ziekenhuizen wegbezuinigde ic-verpleegkundigen dankbaar zijn omdat die vrijwillig hun diensten aanboden vanwege het personeelstekort. Hoezo is ons systeem robuust? Een dreigende tweede golf zal het systeem niet weer zo “goed” doorstaan voorspellen ic-artsen en -verpleegkundigen. Is dat nog steeds robuust? Van de VVD kreeg het zorgpersoneel alle complimenten en applaus als dank. Afgelopen winter hadden zij nog moeten knokken voor een armetierige CAO en nu al klinken de geluiden over een nieuwe bezuinigingsronde voor de zorg als corona voorbij is. Ontslag onder luid applaus. Alles om de zorg nog robuuster te maken.

De vorige voorzitter van de NZa moest met zijn hele bestuur opstappen vanwege het zich laten fêteren door de farmaceutische industrie. Edith Schippers haalde toen Marian Kaljouw binnen. “Alweer een VVD-er” klonk het op de werkvloer. En daar zal niemand het woord robuust in de mond nemen als hij over onze zorg spreekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *