Rutte: functie elders

Hij is de beste verkoper die de markt zich kan wensen, de ideale loopjongen van het (groot-)kapitaal. Hij wordt erom bewonderd bij de tevreden aandeelhouders en directies van ‘s lands grootste ondernemingen. Voor kritiek heeft Rutte altijd een pion klaar staan. Bij de coronacrisis is dat Hugo de Jonge. Rutte trapt bij persconferenties af, De Jonge mag het beleid verkondigen en de klappen van de kritiek incasseren. Nu Ollongren een inkijkje heeft gegeven in zijn door Omtzigt als Ruttedoctrine omschreven beleid schuift hij onmiddellijk Kaag naar voren om de klappen op te vangen. Maar deze affaire heeft hem wel van zijn stuk gebracht, de korzeligheid en woede kon hij zichtbaar amper beheersen en wij konden met eigen ogen zien dat hij zelfs voor de camera zijn korte lontje niet de baas was. “Nee, dat gaan we niet uitzoeken” reageerde hij afgemeten op de terechte vraag over wie dat “Omtzigt: functie elders” op de agenda had gezet. Dit keer werkt die bluf averechts.

Bij Buitenhof gaf Herman Wijffels(ex-Rabo) zijn visie op de affaire. Die viel Omtzigt bij met diens “Ruttedoctrine in onze bananenrepubliek”. Er moet een nieuw leiderschap komen, en wel van een vrouw vond Herman. Kaag blijkt meer vrinden te hebben dan Rutte had gedacht. De premier die verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire, er wel voor opstapte maar toch gewoon doorgaat, de premier die de Groningers alles heeft toegezegd en niets is nagekomen, de premier die verantwoordelijk is voor de complete afbraak van de jeugdzorg, een rampzalige woningmarkt, voor deze premier die alles onder de pet wil houden, wiens intussen overleden geliefde partijleider miljoenenfraude had gepleegd, deze premier denkt zijn hele beleid achter een etalage van valse schijn te kunnen verkopen. Alles in achterkamertjes, geen notulen, en wie niet meewerkt: functie elders. En dat ging over een Kamerlid dat hem en zijn Kabinet moet controleren. Orbán en Loekasjenko hebben er een kompaan bij. Maurice de Hond peilde al 23 zetels voor Omtzigt, 8 meer dan hij mèt het CDA kreeg. Dat moet het einde van de Ruttedoctrine betekenen. Rutte: functie elders.

One thought on “Rutte: functie elders