Rutte’s groene visie

Mark Rutte ziet waarachtig een groen kleurtje achter zijn grijze olifant opdoemen. Er bestaat toch zoiets als “het milieu”, want er kan aan verdiend worden. Voor de VVD is milieubeleid een verderfelijke linkse hobby en daar weten zij wel raad mee. Zodra de macht in handen is gooien ze meteen de snelheidslimiet omhoog. Extra vervuiling, geluidsoverlast en dodelijke ongelukken, het weegt niet op tegen het genot van hard scheuren in de leasebak.
Onze F16 vervangen door een Zweeds of Frans energiezuiniger, bewezen sneller en wendbaarder, stukken goedkoper en direct leverbaar toestel? Geen denken aan, de belastingpot mag geplunderd worden voor een kerosine slurpend, log, almaar duurder wordend Amerikaans wanproduct.
Maar Rutte bedacht dat milieu ook handel is. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra had al gezegd, milieubeleid mag “natuurlijk geen geld kosten”. Dus moeten de Hollandse ondernemers met de milieuproblemen flink geld gaan verdienen. En heel mooi, de milieuproblemen zijn uiterst duurzaam(!).
De Hollandse kooplieden moeten wel opschieten, want de reductie van CO2 is in het slob geraakt. Dat komt door de lichte groei van de economie en het toegenomen kolenverbruik. De energiecentrales hebben maar liefst 25% meer kolen verstookt.
Nederland loopt ver achter met milieubeleid en energiebesparing. Dat was al zo onder paars, maar met het aantreden van de regeringen Balkenende kwam het zelfs stil te liggen. Het is dan ook amper te geloven dat het Kabinet Rutte 2 niets aan milieuverbetering doet terwijl dat Kabinet alleen bestaat dankzij de steun van voormalig Greenpeace-medewerker Diederik Samsom. Diederik verraadt niet alleen zijn groene verleden, door even hard mee te werken aan de afbraak van de verzorgingsstaat heeft hij ook zijn partij om zeep geholpen. Het is hem gelukt om de partij op 30 zetels verlies te krijgen.
Rutte 2 is op geen rood tintje te betrappen en het groen is zo blauw als het conservatisme maar kan zijn. En pleit een Kamerlid voor energiebesparing, dan krijgt hij van VVD-er Remco Dijkstra te horen dat hij een “rupsje nooit genoeg” is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>