“Scheiding politiek en media”

Volgens Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid voor de VVD die op weg naar dat lidmaatschap tweets de wereld instuurde waarin hij Sylvana Simons terug naar haar apenland wenste”, stelt dat er in ons land een scheiding is tussen politiek en media. En dat wil hij zo houden. De NPO moet van hem neutraal zijn. Hij heeft nu een amendement ingediend om te voorkomen dat een politieke partij een omroep kan beginnen. Hij doelde op de mogelijke, maar inmiddels alweer afgeblazen komst van een door Denk op te richten omroep.
Die omroep zou wellicht niet neutraal zijn, maar wel voor iedereen duidelijk een politieke kleur hebben, immers door Denk opgericht. Hoe zit dat met de bestaande publieke omroepen? WNL begint haar “neutrale” actualiteitenprogramma met “welkom bij de omroep van rechts en liberaal Nederland”. Namens welke partij zou die omroep spreken? Hoewel extreem rechts zich tegenwoordig ook rechts en liberaal noemt, zal het vooral één partij zijn waar WNL op doelt, de VVD. Thierry Aartsen is bij die omroep dan ook vaste gast. Een ander dan dat rechts-liberale geluid is steeds moeilijker te vinden. Het CDA steunt het VVD-amendement en haar oude zuil KRO-NCRV onderscheidt zich niet van AVROTROS. De ooit linkse arbeidersomroep VARA is samen met BNN eerder de rechter vleugel van D66 waar ook de VVD zich thuis kan voelen. Boegbeeld Jeroen Pauw wilde zijn voorkeur voor de VVD met genoegen publiek uiten. De vorige voorzitter, de berispte advocaat Korvinus, was D66-er.

Volgens de mediawet moet een nieuwe omroep 50.000 leden hebben en zich onderscheiden van de bestaande omroepen èn een nieuwe doelgroep aanspreken. Hoe het mogelijk was dat WNL werd toegelaten onder die voorwaarden is een raadsel. De ledenwerving was ook nog eens vals. Het lidmaatschap werd gratis verstrekt aan abonnees van de Telegraaf.
De NPO en vanzelfsprekend de commerciële zenders zijn 10 keer de VVD. Dat die partij zo in paniek raakt bij de mogelijke komst van een omroep(je) opgericht door een partij met slechts 3 Kamerzetels geeft te denken. Dat had Denk ook bedacht. Het is een machtig wapen en dat willen VVD en CDA niet delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *