Schoothondje

Mark Rutte gaat weer bij Donald Trump op bezoek. Het is zeker nu geen goed gekozen moment. De Saudische kroonprins mag dan een journalist hebben laten vermoorden en Jemen plat bombarderen, vergeleken met de door de Amerikanen geïnitieerde coupes, burgeroorlogen en rechtstreekse oorlogen zonder fiat van de VN is hij een onbeduidend figuur. Nu Trump in zijn verkiezingsjaar helemaal losgaat met het dreigen Iran de oorlog te verklaren en het thuis ophitsen van de onderbuik op een mensenrechten tartende manier is een bezoek meteen een politiek statement. Je geeft namelijk aan dat het wangedrag van Trump niet iets is om je over op te winden, tenzij je het bezoek gebruikt om hem op dat gedrag aan te spreken. Maar dat moeten we nog meemaken, een Nederlandse premier die niet als een schoothondje het Amerikaanse baasje likt. Van Pietje de Jong tot Jan-Peter Balkenende, de gênante kruiperigheid droop er altijd van af. Rutte zal daar ook deze keer niet vanaf wijken, hij heeft naast een oude Amerikaanse vlag van een rijke verzamelaar ook een order voor maar liefst 8 of 9 JSF’s in zijn broekzak. Bijna het hele budget om het leger te vernieuwen gaat daarmee naar de oorlogseconomie van Trump.

Dat Rutte in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen geen moeite heeft met de extreem populistische koers van Trump is niet gek. Dat Trump landgenoten die het niet met hem eens zijn zegt op te rotten naar hun eigen land, waarmee het land van hun (voor-)ouders bedoelt, hetzelfde riep Rutte al jaren geleden over Marokkanen. Het oprotten werd toen in politieke kringen al snel oprutten. Gisteren ging Trump nog een stapje verder, hij hitste zijn publiek op om massaal het kritische Democratische congreslid met Somalische roots Ilhan Omar het land uit te schreeuwen, praktijken die herinneringen oproepen aan de duistere tijden in Trumps eigen heimat(van zijn vaders kant), de Kristalnacht, en aan de (door zijn vader aangehangen) KKK. Overigens deed Wilders al iets soortgelijks met zijn “willen jullie minder Marokkanen”-oproep.
Maar net als Máxima bij de Saudische kroonprins zal Rutte braaf zijn mond houden en hem met een vlag en een miljard aan JSF’s paaien. Pete Hoekstra(zelf door Trump naar zijn eigen land gestuurd, maar dan als ambassadeur) heeft zijn baas al laten weten, het Hollandse schoothondje komt eraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *