Sea-Watch 3

De Duitse hulporganisatie die dankzij ingrijpen van de rechter toch weer met zijn onder Nederlandse vlag varende Sea-Watch 3 de Middellandse Zee op kon heeft meteen weer meer dan 60 mensen kunnen redden. Het zal Sybrand Buma (de kersverse rechtse burgemeester van het linkse bolwerk Leeuwarden) en Madeleine van Toorenburg van het CDA en Remco Dijkstra en Cora van Nieuwenhuizen van de VVD verdriet doen, evenals de PVV- en FvD-fractie. Zij hadden het schip aan de ketting willen houden en de schippers achter slot en grendel willen zetten. Nu zijn er dus toch weer mensen gered.

Die mensen zijn eerst hun vaderland ontvlucht, vanwege een dreigende politieke situatie, zoals in het verleden Duitse Joden hun heimat probeerden te ontvluchten en bij de Nederlandse grens werden teruggestuurd(toen kamp Westerbork vol zat). Of gevlucht vanwege milieurampen veroorzaakt door de (westerse) mens, zoals in 1953 Zeeuwen voor de dijkdoorbraak naar veilige streken vluchtten of zoals nu Groningers die hun aardbevingsgebied verlaten. Of gevlucht vanwege de economische situatie zoals begin jaren 50 Nederlanders massaal naar Canada, de VS, Zuid Afrika en Australië emigreerden.
De huidige vluchtelingen die in Libië zijn beland worden gevangen gezet in kampen die worden gefinancierd door de EU. De omstandigheden zijn er dramatisch slecht. Er is sprake van slavernij en verkrachtingen. En of dat nog niet genoeg is worden die kampen ook nog gebombardeerd. De huidige machthebber Fayez al-Sarraj in Tripoli is verwikkeld in een burgeroorlog met de milities van Khalifa Haftar die de rest van het land onder controle heeft. Wie van beiden de kampen bombardeert is onduidelijk.

Toch lukt het enkelen om, tegen betaling van een bedrag waarvoor je met de KLM rond de wereld kan vliegen, te ontsnappen en op een bootje richting Europa te komen. En in dat veilige rijke Europa staan Sybrand, Madeleine, Remco en Cora tevreden toe te kijken hoe die Libische reisleiders je op zee in een veel te klein rubberen bootje overzetten waardoor dreigt te verdrinken. Maar dan duikt daar Sea-Watch 3 op en zij redden je. Razend staan die politici te tieren dat dat schip aan de ketting moet en de schippers in het gevang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *