Shell is de baas

De lijst politici die voor hun politieke loopbaan bij Shell hebben gewerkt is zeer lang, en dan heb je ook nog flink wat politici die ná hun politieke loopbaan naar Shell gaan. Maar zij zijn allen altijd Shell mensen geweest en gebleven.
Jeroen van der Veer heeft tot zijn pensionering bij Shell gewerkt, de laatste 13 jaar als ceo. Daarnaast was hij actief bij Philips en Unilever(de voormalig werkgever van Mark Rutte). Na zijn afscheid bij Shell werd hij voorzitter van de raad van commissarissen bij ING.
Van der Veer fluisterde Zijlstra, die voor hij de Kamer inging als zzp-er voor Shell werkte, het verhaaltje over de Datsja van Poetin in. Hij liet Zijlstra echter vallen toen die ermee door de mand viel. Sneu voor Halbe, want juist hij had tijdens de Kabinetsonderhandelingen de afschaffing van de dividendbelasting ingebracht, een cadeau voor Unilever en Shell.
Het was ook Van der Veer die de NAM aanstuurde, zorgde dat de schade door de Groningse aardbevingen beperkt bleef, voor Shell. En mocht het toch wat gaan kosten, dan draait niet Shell, maar de belastingbetaler daar voor op. Zo mag de belastingbetaler indien nodig ook de kosten van het redden van zijn systeembank ING ophoesten, maar vindt Van der Veer dat ceo Hamers van ING best wat meer mag vangen dan 2 miljoen. Voor het wegbezuinigen van personeel en het afschepen van hen die wel in dienst mogen blijven met 1,25% loonsverhoging mag zo’n topman best een miljoentje extra ontvangen. Balkenende zag als lid van de raad van commissarissen van ING tevreden toe hoe zijn norm flink werd opgerekt.
Wat de Groningers vinden van de wijze waarop zij worden behandeld zal Van der Veer een worst wezen en dat gaat ook op voor het gezeur onder de bevolking over die inkomensverhoging van Hamers. Shell heeft de Nederlandse regeringen altijd in zijn macht, net zoals in o.a. Nigeria. Alleen met Poetin had het bedrijf en haar ceo Van der Veer een zware dobber. In Rusland is Poetin de baas, hier is Shell dat.
De harde hand van Poetin is ook Shell niet vreemd als je ziet hoe er in Nigeria tegen critici van de oliegigant wordt opgetreden. Dan komen de Groningers er hier nog goed vanaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>