“Solidariteit is wederkerig”

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, de voorzitter van ondernemersclub MKB-Nederland, Jacco Vonhof, vindt solidariteit belangrijk. Het is ook te mooi om waar te zijn.
Het geld klotste tegen de plinten op zei Mark Rutte(!) afgelopen winter nog, hij vond dat werkgevers daarom wel wat meer loon mochten gaan uitbetalen. Het gebeurde niet, CAO-onderhandelingen verliepen juist uiterst moeizaam, solidariteit van werkgevers met werknemers is ver te zoeken. Met de uitbraak van corona bleek dat al dat tegen de plinten op klotsende geld door de bazen is verbrast, geen cent opzij gezet voor moeilijke tijden, personeel dat al 40 jaar achtergebleven is in loon rustig verder achterop laten lopen en zelf weer meer inkomen bijgeschreven zoals dat ook al 40 jaar gaat. Bovendien werden veel banen omgezet in flexcontracten, zzp-constructies of nul-urencontracten. En dan nu, behalve overheidssteun incasseren, ook nog solidariteit eisen van werknemers, omdat “solidariteit wederkerigheid inhoudt”. Wederkerig met wie?

De pretpakketstudent Jacco Vonhof stopte al na twee jaar met zijn rechtenstudie, want hij zag op de Quote 500-lijst dat het glazenwassers ook lukte bij de grootste graaiers te komen. Dus ging Jacco als glazenwasser aan de slag, zo verkoopt hij zichzelf tenminste, maar hij liet het wassen natuurlijk al snel anderen doen. Hij zorgde voor de geldstromen. Zo weinig mogelijk naar de werkenden, zoveel mogelijk naar zijn eigen portemonnee. MKB-Nederland zag in hem een voorbeeldige self-made ondernemer en maakte hem in 2018 voorzitter.
Voor de simpele zielen legt Jacco graag uit hoe de wereld “werkt”: het MKB(midden- en kleinbedrijf) verdient het geld. De werkgevers bedoelt hij en die zijn zo aardig om hun personeel te betalen. En zij betalen belasting. Dus betalen Jacco en zijn vrinden niet alleen hun eigen werkenden maar ook die in het onderwijs en de zorg, want de leraar en de verpleegkundige worden van zijn belastinggeld betaald. De politici noemde hij niet, maar die betaalt hij eveneens en moeten daarom goed naar baas Jacco luisteren.
Hij bekijkt intussen of voor zijn eigen bedrijf overheidssteun kan worden binnengesleept, niet omdat het nodig is, maar of het kan. Dat zal ook wel onder zijn “solidaire wederkerigheid” vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *