Stel je eens voor …

Stel je eens voor dat onze regeringen niet hadden ingegrepen in de sociale woningbouw. Dat woningcoöperaties gewoon waren doorgegaan met het bouwen van sociale huurwoningen en het renoveren van hun woningenbestand. Dat er geen duurbetaalde managerslaag was gekomen en dat er geen woningen waren verkocht. Dat er geen nieuwe belasting was bedacht om de reserves van de woningcoöperaties elk jaar opnieuw te plunderen. Dat zou hebben betekend dat we nu geen woningnood zouden hebben, dat woningen betaalbaarder waren gebleven en dat er meer woningen waren verduurzaamd. En dat vluchtelingen en andere migranten niet vals als schuldigen zouden zijn aangewezen van de woningnood.

Stel je eens voor dat de arbeidsmarkt niet was onttakeld, dat werknemers nog volop arbeidsrechten zouden hebben, met salarissen die minimaal aan de inflatie waren aangepast, dat werkenden konden rekenen op enige vastigheid, niks nul-urencontracten, flexibele oproepbaantjes en geen valse concurrentie door uitgebuite oostblokkers. En dat onze overheid nog baas was over de geliberaliseerde post- en telefoonmaatschappijen, ons openbaar vervoer enz. Dat de werknemers in die sectoren nog met voldoende personeel en fatsoenlijke beloning hun werk deden. Dan zou de werkloosheid niet groter zijn dan het vaste percentage mensen dat niet past in het systeem. Dan zouden mensen hun werk met minder stress en meer plezier doen. En dan zou de vluchteling of migrant niet vals beschuldigd kunnen worden van het inpikken van onze banen.

Stel je dit eens voor en besef dan dat een Pim Fortuyn geen verhaal had gehad, dat Paul Scheffer niet verder was gekomen dan het piekeren over zijn CPN-verleden. Dan had de Telegraaf niet uit kunnen pakken met GeenStijl en WNL. Dan had de wereld er hier een stuk aangenamer uitgezien. Genoeg te verbeteren uiteraard, maar geen puinhopen van rechts. Stel je ook eens voor dat mensen zich dit beseffen en hun stem nooit meer aan de schuldigen zouden geven. Dan was er in elk geval geen VVD meer, noch diens klonen PVV en FvD en supporters SGP en CDA. De PvdA, CU en D66 zouden klappen krijgen voor hun collaboratie. De SP, GL en PvdD zouden dan de meerderheid moeten hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *