Stress

Stress is een natuurlijke reactie op gevaar, een moment van super alertheid om te overleven. Maar daarna is het weer voorbij en daar wringt de hedendaagse stressschoen. Stress is in de huidige tijd voor veel mensen vrij doorlopend aanwezig en daar is ons lichaam niet op ingesteld. Veel ziekten worden aan stress geweten, het is een risicofactor die ernstige aandoeningen kan veroorzaken.

De doorgaans korte verwijzing naar de oorspronkelijke bedoeling van stress laat een aspect onbelicht. In die vroegere tijden waarin stress een goed onderdeel van het bestaan was zag de samenleving er anders uit. Kleine gemeenschappen waarin mensen zeer afhankelijk waren van elkaar. Gevaar kwam van buitenaf en die weerstond je samen. Maar daarna was je samen ontspannen, een zeer sterke verbondenheid en geborgenheid zoals wij die alleen nog meemaken in extreme omstandigheden. Zo hoor je mensen die de oorlog hebben meegemaakt vertellen dat naast angst en spanning zij een uniek “met elkaar gevoel” hadden beleefd waar zij nog wel eens naar terug verlangden.

Wat de stress tegenwoordig tot probleem maakt is het doorlopend gebrek aan die saamhorigheid en geborgenheid. Het bestaan nu is voor velen onzeker. Heb ik morgen mijn baan nog, kan ik na de volgende huurverhoging mijn huis nog wel betalen enzovoort. De vrije markt heeft de samenleving van haar veiligheid beroofd met een constante staat van stress tot gevolg. Die richt grote schade aan, aan de mensen zelf en aan de maatschappij, maar is in principe makkelijk te bestrijden. Daarvoor moet slechts afscheid worden genomen van de neoliberale politiek. Terug naar de tijden van Joop den Uyl, en dan voortbouwen aan de beschaafde verzorgingsstaat, geen slopers aan de knoppen als Dries van Agt en Hans Wiegel en geen windvanen als Wim Kok en Wouter Bos. En nooit weer een Balkenende of Rutte. Tijd voor een socialistisch reveil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *