SyRI en verwonderen

Je bent lid van de VVD, je rijdt een Audi en laat je boekhouding door KPMG doen. Een computerprogramma, dat eropuit is om mensen op te sporen die geen moeite hebben met belastingontwijking of zonder scrupules ten onrechte een uitkering of subsidie opstrijken, zal met deze drie feiten in het algoritme het sein rood geven. Die in een luxe villa wonende figuur kan de FIOD tegemoet zien. En de kassa zal flink rinkelen bij de overheid, want fraude door de welgestelde klasse draait niet om een paar tientjes zwart werk maar om ontduiking met miljoenen euro’s tegelijk. Zelfs het UWV zal nog werk aan hen hebben, want van de miljonairs in ons land geniet ruim 1% ook nog van een uitkering.

Maar het gaat met een VVD aan de macht natuurlijk niet om deze groep. Het computerprogramma SyRI(Systeem Risico Indicatie) wordt slechts ingezet in de armste wijken van ons land. Even iedereen door de computermolen halen daar en er rollen zeker mensen uit die met een uitkering of toeslag kunnen hebben gesjoemeld. Of die vast ergens iets niet goed hebben ingevuld bij het voortdurend overstappen van de ene flexbaan naar het andere verplichte vrijwilligerswerk. Bij voorkeur kiest de rechtse wind voor arme wijken waar veel mensen wonen met een buitenlandse achtergrond. Dat doet de belastingdienst ook, en dat dat niet deugt en dat het onterecht is, die armoedzaaiers moeten goed weten dat het beleid in de geest van Geert Wilders is. Rutte regelt diens belofte over minder Marokkanen.

Schijnheilig worden de adressen waar mogelijk misbruik kan plaatsvinden niet verdachte maar verwonderadressen genoemd. Je kunt natuurlijk veel lucratiever naar de echte verwonderadressen gaan: de miljoenenvilla’s met zwembaden en dikke patserbakken voor de deur. Hoe komt iemand aan zoveel geld met een advocatenkantoortje of een thuiszorgbureau? Dat is pas verwonderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *