The great manipulator

Mark Rutte zit nu 10 jaar in het torentje, de wonder boy van de VVD, en hij blijft onverminderd populair. Dat kunnen zijn voormalige en huidige coalitiegenoten niet zeggen. Wilders zag de weg van zijn PVV naar grootste partij gestuit door zijn rol als gedoger van Rutte 1. Het CDA verloor fors door deelname aan dat omstreden Kabinet en kwam de klap niet meer te boven. Ook de PvdA zag zijn verkiezingswinst na deelname aan Rutte 2 geheel verdampen en kwakkelt als kleine partij nog wat door. De grote truc die Rutte uitstekend beheerst is om alles wat niet goed uitpakt in de schoenen van zijn coalitiepartners te schuiven. Het coronabeleid heeft gefaald, maar de schuldige is de burger zelf en anders natuurlijk de CDA-er De Jonge. Aan hem heeft het natuurlijk nooit gelegen. Zo blijft de VVD al 10 jaar de grootste en staat de partij in de peilingen zelfs op recordhoogte.

De huidige tweede golf corona zou misschien wat roet in het VVD-eten kunnen gooien. Er moet toch een moment komen dat mensen Rutte gaan doorzien. Het zou wel erg vreemd zijn als het falende coronabeleid hem niet zou raken. Het was Rutte die ervoor heeft gezorgd dat er fors is bezuinigd op het RIVM en de GGD. Daardoor is er een tekort aan alles in geval van nood.
Het VVD-beleid is zoiets als: omdat er weinig branden in Friesland zijn is één bluswagen wel genoeg voor heel die provincie.
De noodzaak van dat bezuinigen is onzin, want voor andere zaken speelt geld geen rol. Iedereen heeft kunnen zien hoe Rutte zijn voormalige werkgever Unilever ter wille was met zijn poging de dividendbelasting af te schaffen.

De gang van zaken met de mondkapjes is al even onzinnig. Die kapjes werden maandenlang als volstrekt onnuttig afgeschilderd en werden toen alsnog in het openbaar vervoer ingevoerd. En nu ook in de openbare binnenruimte, maar dan wel niet werkende kapjes. Welk nut heeft dat? Zit je met een kapje op je neus dat niet werkt en dat wordt straks verplicht. Hoe zou de rechter hierover oordelen? U bent verplicht om een niet werkend mondkapje te dragen. Een werkend kapje mag niet, omdat wij de voorraden hebben wegbezuinigd. De ziekenhuizen zouden in de problemen komen als iedereen medische mondkapjes zou gaan dragen. En die hebben ze hard nodig, want medische kapjes werken wel degelijk.
Rutte mag graag bezuinigen, maar voor het bedrijfsleven heeft hij wel geld, daar bezuinigt hij slechts op regels en toezicht. Nu schenkt the great manipulator de grote bedrijven ook nog 2 miljard als “compensatie” voor het niet afschaffen van de dividendbelasting. De uitgeknepen zorg mag het met applaus doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *