Traditie mag wat kosten

In elk geval 2 doden door het traditionele nieuwjaarsvuurwerk en vele gewonden. In Leiden, Breda en Dordrecht waren 5 kinderen het slachtoffer.
Alleen al in Rotterdam is in 8 ogen het licht gedoofd. En dan is er nog voor een vermogen aan brandschade, waarbij Scheveningen de kroon spande met de gevolgen van het traditionele vuurtje stoken. De 48 meter hoge stapel pallets en ander hout, al dan niet geverfd of chemisch behandeld brandde wat al te enthousiast, het scheelde niet veel of het hele dorp was in brand gevlogen. Het bleef bij schade aan daken, schuttingen, auto’s, kiosken en tuinen, en verbrande natuur in het duingebied. Milieuschade telt voor de feestvierders niet, oogletsel en een paar doden en tig gewonden blijkbaar ook niet. Zelfs het miljoenenbedrag aan materiële schade maakt geen indruk. Traditie mag wat kosten.

Tjeerd Faber, oogarts in Rotterdam, houdt al jaren het aantal oogletsels door vuurwerk bij. Niet iedereen is blij dat hij de gevaren van vuurwerk hoger op de agenda probeert te krijgen, zijn ziekenhuis krijgt de nodige haatmail en verzoeken om hem te ontslaan.
Of het nu gaat om de omstreden karikatuur zwarte piet of om tradities die menig terroristische aanslag naar de kroon steken, je mag er niet aan komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *