Vakantie

Corona sloeg genadeloos toe, tot nu toe lieten tussen de 8593 en 11.691 mensen in ons land het leven, veel ouderen en mensen met onderliggende kwalen, maar ook mensen in de bloei van hun leven als bijvoorbeeld ic-verpleegkundige. Op economisch terrein vielen ook slachtoffers, terwijl de overheid eerst 90 miljard aan het bedrijfsleven schonk om mensen hun baan te laten behouden, zoals bij KLM, gooien die bedrijven nu alsnog mensen met duizenden tegelijk op straat. De directies moesten hooguit onder politieke druk (deels) afzien van hun bonussen. Niettemin krijgt KLM alsnog 4 miljard extra toegeschoven.

Kleine zelfstandigen vielen vaak buiten de steunboot van Den Haag. Wie (nog) niet failliet is gegaan worstelt zich een ongeluk om zijn hoofd boven water te houden. Vakantie zit er dit jaar voor velen niet in, en waarschijnlijk voor jaren niet. In Den Haag staat men wat prettiger in het leven. Behalve dat het makkelijk leven is van een inkomen als minister of staatssecretaris, gaat voor hen ook in coronatijd de vakantie gewoon door. Over de grens wordt schande gesproken over de Franse kampeervakantie van Hugo de Jonge. Een kapitein hoort zijn schip in nood nooit te verlaten. Een bewindsman moet tussen zijn ambtenaren staan, niet voor zijn tentje in de Frankrijk op zijn I-Pad kijken wat de ambtenaren in Den Haag over een mogelijke tweede golf of mondkapjes te melden hebben. In het geval van De Jonge zal het wellicht niet veel uitmaken en zijn ze op het ministerie misschien wel heel blij om van hem verlost te zijn. Maar dat toont ook meteen de zwakte van het Haagse coronabeleid aan.

Veel Nederlanders blijven nu thuis of gaan in eigen land op vakantie, zich bewust van de risico’s om ouderwets erop uit te gaan. Maar ook Rutte is op vakantie, mogelijk zit hij op Terschelling in de Duinvilla van Jort Kelder en scheuren zij samen wat over het eiland in diens landrover. Ollongren moest vanwege familieomstandigheden naar Zweden. Dat moet zij elk jaar en dan heet het vakantie, dit jaar gaat zij wat korter omdat zij nu 14 dagen in quarantaine moet.
Het lijkt erop dat de burger zich meer bewust is van de gevaren van corona dan dit Kabinet. De vakantie vierende bewindslieden ondermijnen zo hun gezag nog verder. Bij een tweede golf zal hun beleid daardoor niet zo makkelijk nageleefd worden en krijg je waarschijnlijk chaotische toestanden met alle kwalijke gevolgen van dien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *