Verheffen verkeerd begrepen

Het volk verheffen was een heilig motto van de socialisten, maar wat hield dat in? Het was de bedoeling het volk uit zijn onderdrukte positie te bevrijden en verheffen was daar een onderdeel van. Het volk moest dus goed onderwijs krijgen, want kennis is macht.
De kerk is vanouds de vriend van het kapitaal, zij houden de schaapjes rustig en de bazen rijk. In Zuid-Amerika ontstond binnen de katholieke kerk een stroming die zich tegen de onderdrukking van het volk keerde. Dat werd door Rome niet gewaardeerd, de moord op aartsbisschop Romero en 3 nonnen in El Salvador werd door de politieke vrienden van de latere paus Benedictus gepleegd. Het maakte de kerk niet populair, massaal zijn mensen overgelopen naar de Pinkstergemeente. Om dat te stoppen werd de huidige paus benoemd. Helaas is de Pinkstergemeente net zo fascistoïde als Benedictus, ook die kerk staat achter de net gekozen fascist Bolsonaro in Brazilië.

Met een sterke kerk schiet het dus sowieso niet op met verheffen. Helaas hebben mensen het verheffen vaak ook nog verkeerd begrepen. Zij denken dat het uitsluitend draait om hogerop te komen in de maatschappij. De ouders hadden alleen lagere school en dan zelf naar de Mulo. Maar dan wel gefrustreerd omdat het slechts Mulo was en zich schamen omdat de ouders slechts lagere school hadden. Hé, wakker worden, het gaat er toch om dat de klassenstrijd wordt beslecht, dat je weet hoe te zorgen dat niemand meer uitgebuit wordt? Of je nou alleen lagere school hebt of niet. Helaas, velen hebben dat niet begrepen en zijn moeiteloos overgestapt van hun (van huis uit) PvdA of CPN naar VVD, PVV of Baudet.

Alles begint met gelijkheid. Het socialisme pakt de ongelijkheid aan. Dus moet ook de arbeider over kennis beschikken. Het is uiteraard niet de bedoeling om met die kennis neer te kijken op degenen die daar niet of minder over beschikken. Dat is het hiërarchische denken van de kerk. Verheffen geldt voor iedereen, niemand die minder is dan de ander. Een einde dus aan slavernij en onderdrukking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *