Verkiezingsopkomst

Ons land kent een algemeen kiesrecht, dat kreeg de kiezer niet cadeau. Het was een hele strijd om alle mannen een stem te geven en het duurde nog langer voor ook alle vrouwen mochten stemmen en verkozen worden, nog maar net 100 jaar geleden.

In Afghanistan werd 90 jaar geleden een algemeen kiesrecht ingevoerd. Het land heeft een verleden van koloniale bezettingen en burgeroorlogen en dat is ook nu nog steeds gaande. De Britten hebben er hun grootste nederlagen geleden, de Russen evenzo. Maar het ergst heeft de bevolking geleden onder de al eeuwen voortdurende strijd. Onder het ene regime was de sluier verplicht, onder het andere westerse kleding. Het ene werd door de Britten in het zadel gehouden, het andere door de Russen. De Amerikanen bombardeerden er omdat de Taliban onderdak verleenden aan Osama bin Laden, zij bezetten het land en kregen steun van ook onze soldaten. Die buitenlandse troepen zijn grotendeels vertrokken, maar de chaos is er niet minder op geworden. Aanslag volgt er op aanslag. Hoewel volgens onze regering er toch streken zijn waar Afghaanse vluchtelingen “veilig” naar teruggestuurd kunnen worden. Voor toeristen geldt echter een negatief reisadvies.

Bij ons is de opkomst bij verkiezingen wisselend. Voor de Tweede Kamerverkiezing komt tussen de 70 en 80 procent opdagen, bij de Europese Verkiezingen is dat meestal tussen de 30 en 40 procent.
Voor Afghanen is stemmen heel wat anders dan hier. Als je door Taliban betrapt wordt bij het uitbrengen van je stem kan dat je leven kosten. Maar voor hetzelfde blazen zij het stembureau op terwijl jij een vakje rood maakt. Niettemin kwam bij de vorige verkiezing 60% naar de stembus. Bij de verkiezingen van afgelopen weekend was de dreiging met aanslagen echter zo groot dat 80% thuis bleef. Het was geen loze dreiging, bij de stemlokalen vonden minstens 400(!) aanslagen plaats. Hoeveel Nederlanders waren naar de stembus gekomen met zoveel dreiging, zonder enige dreiging blijft hier al gauw 60% weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *