Verlost van de koninklijke ellende

Nog voor de oprichting van de oliemaatschappij kreeg Shell (zoals het later na de fusie van Koninklijke Olie en Shell ging heten) het predicaat koninklijk cadeau. De banden met ons koningshuis zijn altijd innig geweest en waren zeer lucratief voor het olieconcern. En net zoals ons koningshuis flirtte ook Shell met de nazi’s. Eerst rijk geworden in “ons” Indië, later koloniaal overal actief. Zuid-Afrika bleef ook geliefd bij de leiding toen wereldwijd tot een boycot werd opgeroepen vanwege de Apartheid. Voor een koloniaal bedrijf was discriminatie immers vanzelfsprekend en van een boycot wilde het dus niet weten. Net zo min als de vele voornamelijk VVD-politici die uit het bedrijf kwamen om hun werk in Den Haag voort te zetten, zoals bijvoorbeeld Frits Bolkestein.

Heden ten dage grossiert het bedrijf nog altijd in koloniale uitbuiting. In Nigeria vervuilt en vernietigt het door slecht onderhoud het milieu. Kanker bij de lokale bevolking heeft hun interesse niet, activisten die dat aan de kaak stellen hebben Shell’s interesse wel. Hun namen geeft het bedrijf door aan de politiek die keurig reageert door hen op te pakken of te laten verdwijnen. De banden met de Nigeriaanse overheid zijn corrupt. De Nederlandse ambassade zit er voornamelijk om Shell van dienst te zijn. Die waarschuwt het bedrijf voor controles.

In ons land heeft Shell de gasvoorraad in Groningen te gelde mogen maken. Nu die gaskraan bijna is dichtgedraaid stapt het bedrijf op. Ook mooi op tijd om te ontkomen aan schadeherstelbetalingen. Daarover wordt flink gesteggeld, want Shell vindt het normaal dat de overheid daarvoor opdraait. Zij zijn immers ook altijd gevrijwaard van belasting betalen. Goed die dividendbelasting is een probleempje, maar slechts voor de aandeelhouders, niet voor het bedrijfsdeel. De afgelopen 20 jaar hebben Shell en collega-multinationals 27 miljard ontdoken aan de eigen dividendverplichting. Winstbelasting, die betaal je ook niet als koninklijk bedrijf, daar zorgen de Grapperhausen en Hoekstra’s aan de Amsterdamse Zuidas wel voor. Nu het concern juridisch en fiscaal in Londen zetelt zal er van herstelbetalingen voor de aardbevingsschade in Groningen niets meer terecht komen. Gratis 60 jaar gas geplunderd en dan met een middelvinger naar Engeland vertrekken. Shell is verlost van het predicaat koninklijk, nu Nederland nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *