Voor vriendschap en tegen mensenhandel: feest!

Vandaag is het de Internationale dag van de Vriendschap en tegelijk de Werelddag tegen Mensenhandel. En dan is er ook nog Pride Amsterdam aan de gang. Het is dus een mooie dag om bij het begrip vriendschap stil te staan. Iedereen weet dat Herman Brood en Hennie Vrienten de spijker op de kop sloegen met hun vrolijke nummer “Als je wint”, want de tekst vult dat aan met “heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden”. Het is ook heel duidelijk hoe beide zangers toen uit volle borst en overtuiging hun “echte” vrienden bezongen. Nee, echte vrienden zijn zeldzaam, we maken er de tijd niet voor vrij of hebben geen interesse. Liever besteden we onze tijd aan het uitbreiden van ons lucratieve netwerk. Mensen die wat op kunnen leveren noemen wij onze vrienden. Daarom worden mensen die het maatschappelijk wat minder gaat vaak gemeden, wie wil een loser als vriend? Heb je het geluk de uitzondering te treffen, dan ben je rijk met die ene vriend, en heel zelden een tweede of derde. Voor de rest gaat vriendschap niet verder dan het oppervlakkige contact met een buur of de collega op het werk. Dat vriendschap met buren zeldzaam is bewijst de rijdende rechter elke aflevering weer.

Wij mogen vandaag ook stilstaan bij mensenhandel. Sinds de VVD de politieke kleur bepaalt is de positie van werknemers verzwakt en voor arbeiders die uit Polen en Roemenië hier komen werken is het helemaal belabberd. Als vee in hokken ondergebracht, soms zelfs opgesloten. Voor migranten die voor veel geld een ferry naar de EU nemen vindt Den Haag het laten verdrinken van die migranten de beste oplossing om hun lot te verbeteren. Tja.

Blijft over de feestvreugde van Pride Amsterdam. Op deze feestelijke dagen in onze hoofdstad wordt gevierd dat je mag zijn wie je bent. En dat is allesbehalve vanzelfsprekend, ook in Amsterdam niet. Een Italiaanse deelnemer had voor 1600(!) euro een appartement gehuurd voor deze Pride-dagen en werd eruit gegooid omdat de eigenaar had gezien dat de huurder “s avonds een vriend had binnen gelaten. Er hing een camera in de hal. Een dragqueen is voor zo’n prins Bernardtype natuurlijk een prostituee en dat mag hij van de gemeente niet tolereren. Van geld terug is uiteraard geen sprake. Pride is daarmee bevestigd in haar reden van bestaan. Feesten dus vandaag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *