Vrekken

Wij staan over de hele wereld bekend als vrekken, alleen is het in de meeste culturen not done om ons dat hard in het gezicht te zeggen, tot nu dan, want dankzij Wopke Hoekstra en Mark Rutte doorbreken Italianen, Portugezen en Spanjaarden die regel van fatsoen. Dan moet je wel erg ver zijn gegaan, en dat zijn zij. Kenden wij al de diplomatieke schofterigheid van Jeroen Dijsselbloem tegenover de Grieken en Stef Blok tegenover Suriname, nu slaan de Hollandse kleine baasjes een zeer aanmatigende toon aan tegen de Italianen, Spanjaarden en Portugezen. Deze landen zijn hard getroffen door corona, Noord-Europa een stuk minder, want was later aan de beurt en kon daardoor wat meer op tijd ingrijpen.

Omdat in de Noord-Europese landen flink geld in regeringskassen zit kan daar zonder veel moeite met euro’s worden gestrooid om de economie draaiende te houden. Tenminste in de sectoren met goed lobbywerk. Zo verdwijnen vele miljarden van onze begroting in de af te bouwen sector fossiele energieslurpers in plaats van innovatieve duurzame sectoren. Rutte had de kans om de coronacrisis te combineren met de omschakeling naar duurzaamheid maar kiest voor de wereld van KLM. Gek, want twee eigen topambtenaren, Gert Jan Koopmans en Maarten Verwey, hebben een prachtige nota geschreven(VK van vandaag) waarin de EU met miljarden euro’s steun niet alleen de economie draaiende houdt, maar tegelijkertijd een boost geeft aan de Green Deal van Frans Timmermans en de plannen voor Digital Europe. De EU heeft het voorstel van de Haagse topambtenaren omarmd, Rutte en Hoekstra daarentegen zouden de heren het liefst over de grens willen zetten.

In het Zuiden zijn de staatskassen minder goed gevuld en zij kunnen geen geld tegen 0% rente lenen zoals Duitsland en Nederland. De euro is voor hen slecht uitgepakt, voor ons juist voordelig. De Zuid-Europese landen hadden met hun lire en peseta een munt die flink minder waard was dan de mark of gulden, de euro is daardoor duurder voor hen, maar goedkoper voor ons geworden. Onze concurrentiepositie is daarmee sterker geworden en die van de Zuid-Europese landen zwakker. Het geld stroomt van Zuid naar Noord en hun belastinggeld gaat sowieso naar belastingparadijs Nederland.
De Zuid-Europese landen vragen nu wat steun aan de EU om hen te helpen de coronacrisis door te komen en daar staan dan de volgevreten profiteurs uit Nederland met een vingertje ho te roepen. Hoekstra en Rutte willen alleen helpen als het Zuiden de VVD-CDA-koers gaat varen. Ofwel, zij willen de Zuid-Europese landen dicteren welk politiek beleid zij moeten voeren, dat is ingrijpen in hun democratisch bestel. Zoveel hufterigheid doet de diplomatie van die landen zoveel geweld aan dat zij hun eigen fatsoensnormen overschrijden en daarom hardop zeggen wat wij zijn: vrekken. Maar twee topambtenaren in Den Haag laten zien dat niet iedereen hier een vrek is, hoewel, het is gewoon ook slim en lucratiever om hen ruimhartig te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *