Vrij spel voor de “winner”

Het neoliberale beleid van VVD, D66 en CDA heeft ervoor gezorgd dat Abba gelijk heeft gekregen: The winner takes it all. De Zweedse groep had een gouden hand in passende titels. Dat vond May ook, alleen koos zij ijdel voor de haar niet zo passende hit Dancing Queen waar Waterloo meer op zijn plaats was geweest.

De neoliberale koers, die de sociaaldemocraten Blair, Schröder en Kok (met rechts) gingen varen, heeft voor een forse tweedeling gezorgd. Met het afschudden van de linkse veren hebben zij de burger aan zijn lot overgelaten, ofwel overgeleverd aan de grappen en grollen van de vrije markt. Historisch al bedenkelijk, want het was de leus van Mussolini, hadden de voormalig sociaaldemocraten hun koerswijziging “de derde weg” genoemd.

De lonen zijn sinds die ingeslagen weg ver achter gebleven, de bedrijfswinsten en de hoogste inkomens juist meer dan verdubbeld. En dat is de witte kant van het verhaal. Wat er allemaal zwart gegoocheld wordt met boekhouding en jaarverslagen laat zich raden, niemand weet dan meer hoe het werkelijk zit. En hoe duister de subsidiestromen naar bedrijven lopen al evenmin. Van enige controle is zo goed als geen sprake meer. Bijvoorbeeld in de bouw. Parkeergarages storten in, balkons vallen naar beneden, energiezuinige woningen blijken tochtige panden met ondeugdelijke verwarmingsketels enzovoort. De overheid heeft de controle grotendeels aan de bouwers zelf overgelaten onder het motto dat die dat het beste kunnen. En voor zover zij nog iemand laten controleren, dan is dat een ingehuurde figuur uit de eigen bouwkring. Zo is het ook rampspoed in het onderwijs, de financiële sector enzovoort.

De Kabinetten van VVD en CDA zijn doorlopend bezig om de ondernemerswereld belastingvrij te maken. De burger mag daarentegen voor de infrastructuur opdraaien. En dat is nu juist de voornaamste reden voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Wat minder belasting is niet van belang, goede scholing, goed openbaar vervoer, een goedwerkende overheid en goede huisvesting zijn de echte redenen. Laat de rechtse politiek op dat terrein voor de ene na de andere verslechtering zorgen. Het is tijd voor de sociaaldemocratie, niks ongecontroleerd de vrije markt zijn gang laten gaan, maar met eerlijke belastingheffing en deugdelijke controle zorgen dat alles netjes verloopt en met de opbrengst daarvan zorgen voor o.a. goed onderwijs.

Rutte en Buma willen de controle over de burgers steeds verder uitbreiden (camera’s, rookverbod, zonder aanleiding mensen op laten pakken door de politie enzovoort), maar voor het bedrijfsleven breken zij de controle stukje voor stukje af. Vrij spel voor de “winner”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *