Vrijheid om niet te luisteren

Vanaf de rechterflank wordt links altijd al bestookt met een scala aan verwensingen, verdachtmakingen en fysiek geweld. Sinds Fortuyn is de agressie jegens de niet-heteromens wat afgenomen, en zelfs het antisemitisme is verminderd. Met het vallen van de muur is de aartsvijand namelijk niet meer de communist, maar de islamiet, en die vijand deelt extreemrechts met de zittende macht in Israël. Zo trekken zionistische joden nu samen met fascisten op als hedendaagse kruisvaarders, zoals in de jaren 30 Stalins loopjongen Molotov met Hitlers loopjongen Von Ribbentrop het niet-aanvalsverdrag tekenden voor een groter doel, het uitbreiden van hun grondgebied.

De rechtervleugel klaagt tegenwoordig vooral over de onuitstaanbare gutmensch. Dat is de vreselijk politiek correcte linkse figuur die empathie paart aan gelijkwaardigheid. Terwijl links kleiner dan ooit is, wordt hen meer macht dan ooit toegekend. Zo jammeren de rechtse roeptoeters dat je niets meer mag zeggen van die “woke” types. Zij ergeren zich eraan dat minderheden hun rechten opeisen en zaken aankaarten die discriminerend zijn. Is dat nu niet het mooie van “onze” vrijheid van meningsuiting, dat je dat mag aankaarten? Maar rechts is niet gewend aan kritiek, dat wordt door de tere zieltjes gelijk als verbod ervaren. Tenminste, zo doen zij het voorkomen. Het is de reactie van een dominante partij, zij bepalen, de rest moet zich aanpassen, assimileren. En zij bepalen zelf wel of zwarte piet discriminerend is. Grappen moeten gewoon gemaakt kunnen worden. Waag het niet om er iets (negatiefs) van te vinden, want dan behoor je bij de politiek correcte politie. Dat je tot een minderheid behoort die amper of geen macht heeft speelt geen rol, het signaal is duidelijk, wij zijn de baas en jij houdt je bek.

Wat zou het fraai zijn als die roeptoeters in plaats van misplaatst klagen over het niets meer mogen zeggen eens zouden luisteren. Luister naar wat minderheden te vertellen hebben en denk daar over na. Maar “mensen hebben een hekel aan denken, daarom oordelen zij liever”(Sánder Márai). Daarom meent rechts het alleenrecht te hebben op de vrijheid van meningsuiting en schakelt dat gelijk aan de vrijheid om niet te luisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *