Vrijheidsbeperkende Locatie

Onze ministeries zijn uiterst bedreven in het vinden van mooie woorden voor zaken die bij nadere beschouwing onwettigheden verhullen. Zo werd militair ingrijpen tegen de onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië politionele acties genoemd. Die acties kosten meer dan 100.000 Indonesiërs het leven, dat is andere koek dan het politioneel optreden van de politie waarbij Mitch Henriquez het leven verloor. Steevast wordt ook nog gesteld dat de meeste Indonesische slachtoffers tijdens de Bersiap periode (het machtsvacuüm na capitulatie van Japan tot de komst Nederlandse troepen) vielen, waarmee gesuggereerd wordt dat zij vooral door hun eigen landgenoten waren vermoord. Als ondergrens van het aantal dodelijke slachtoffers aan Indonesische zijde door Nederlands “politioneel” optreden wordt 97.421 aangehouden. Dat is een aantal dat hoort bij een woord als genocide en kun je niet wegmoffelen als incidenten zoals onze regeringen altijd doen, ook Rutte vrij recent nog.

Een hedendaags voorbeeld van verhullend taalgebruik is de VBL, de Vrijheidsbeperkende Locatie. Dat klinkt als een soort halfopen inrichting, maar het is een detentiecentrum op Schiphol en halfopen is het zeker niet. In 2005 kwamen er bij de voorloper van de VBL door brand 11 mensen om het leven. De nooduitgangen, voor zover aanwezig, waren geblokkeerd en er werd veel te laat gereageerd en vergeten om mensen te redden. Rita Verdonk vond dat niettemin adequaat optreden. In het huidige detentiecentrum zitten nog steeds mensen vast in weinig humane omstandigheden. Hun vrijheid is niet beperkt, maar is hun ontnomen. Er verblijven gemiddeld 400 mensen in vreemdelingendetentie. Hun misdaad is het gebrek aan papieren. Ongewis van de duur zitten zij vast, wachtend op uitzetting. Een volstrekt inhumane situatie. Wachtend op een verblijfsvergunning in een azc is al ondragelijk lang, daar wordt dan ook tegen geprotesteerd, op Schiphol is de situatie zo mogelijk nog beroerder.

B.Carrot heeft in zijn graphic novel “Alle dagen ui” het verblijf van de Egyptenaar Saied in het VBL op Schiphol uitgebeeld (Soul Food Comics 2020/136 pagina’s/23,50).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *