VVD en CDA corrupt

Sinds de Tweede Wereldoorlog waren de christelijke partijen, nu verenigd in het CDA, dominant. Met het opkomen van het neoliberalisme werd de VVD de dominante partij. Beiden blinken uit in machtspolitiek en het daarbij horende cliëntisme. En behalve elkaar helpen aan leuke klussen of plezierige wetten, zij zijn ook gewend geraakt dat ze over grenzen kunnen gaan zonder dat iemand erover valt. Dan word je steeds slordiger en onvoorzichtiger en loop je vanzelf tegen de lamp. Niet omdat je voor het eerst amateuristisch de zaak fleste, maar omdat je er altijd mee wegkwam. Of oude zaken dienen zich alsnog aan omdat je je in de volle schijnwerpers bent gaan begeven. Dat overkwam Henry Keizer bij zijn aantreden als voorzitter van de VVD, diens oplichting van een begrafenisvereniging die hem miljonair had gemaakt kwam alsnog aan het licht. Nog voor deze VVD-Sywert voor de rechter moest komen gaf hij de pijp aan Maarten. Zaak tot opluchting van Rutte afgedaan.

De lijst van VVD-ers die een scheve schaats reden is lang, van Hans Wiegel die een bevriende oplichter aan slachtoffers hielp, tot Robin Linschoten die de belasting tilde. Bewindspersonen die moesten opstappen zijn ook haast niet bij te houden, Teeven, Opstelten, Wiebes enz. Een bij herhaling liegende premier is dan geen probleem meer. Maar bij het CDA is het niet “beter”. Ook die partij grossiert in affaires. Bleven die meestal onder de pet, behalve Limburgse wantoestanden en een enkel bezoek aan de Wallen door diep christelijken, nu is het overal raak. Partijprominent Sywert van Lienden mocht eervol vertrekken wegens zijn oplichterij, Pieter Omtzigt werd geen keus gelaten na het lekken van zijn grieven ten aanzien van het beleid van de partijtop. Emmers liefdevol uitgestorte stront kreeg hij over zich heen. Wopke Hoekstra schuwde zelfs het schenden van het medisch geheim niet om hem na te trappen. En dat verbod moet hij kennen, zijn echtgenote is immers huisarts. Gauw een ander zoeken als je in die praktijk zit. En niemand bij het CDA die de Failed State-methodes aan de kaak stelde die Omtzigt bloot legde. Voor 1,2 miljoen werd de minimumloonverhoging uit het partijprogramma geschrapt.

CDA en VVD doen voor elkaar niet onder wat betreft hun schandaalpraktijken, politiek zitten zij ook op gelijke koers. En zij zijn beiden de bakermat van extreemrechts. De VVD bracht Fortuyn en Wilders voort, het CDA Janmaat en Eerdmans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *