VVD en CDA maken elkaar het liefst miljonair

Dit was de week waarin het Kabinet Rutte duidelijk maakte hoe zij onze belastinggelden spendeert. Bij de uitbraak van corona bleek dat er door bezuinigingen geen noodplan meer was. Meer dan 10 jaar was er geen oefening meer gehouden en dus moest het noodwiel opnieuw worden uitgevonden. Ook de ic-capaciteit bleek dramatisch gekrompen. Onder Rutte 3 waren zelfs nog ic-bedden wegbezuinigd, met personeel en al. In het begin van de coronacrisis werden mondkapjes overbodig verklaard, dat was makkelijker dan te zeggen dat je ze niet (meer) op voorraad hebt. Maar in de zorg moesten ze wel kapjes hebben. De snelle gladde zakenjongens zagen hun kans, ook Nina Brink-Storms en Sywert van Lienden. Alleen die laatste beschikte over wel heel handige contacten. Van prins Constantijn tot Pieter Omtzigt, en hij is goed bevriend met Hugo de Jonge. Jaloers moesten echte kooplui toezien hoe Van Lienden een financiële knaller maakte met het leveren van mondkapjes terwijl de pakhuizen al uitpuilden, en voor een hogere prijs ook nog. En 100% voorgefinancierd. In één slag was Sywertje multimiljonair. En zijn twee vrinden ook.

De deal werd nieuws omdat Van Lienden zijn handel als liefdadigheid had verkocht. Hij deed het “om niet” zei hij in kranten en talkshows. Verontwaardiging alom nu blijkt dat zijn “om niet” 9 miljoen betekende, maar het voorstel van een boze CDA-er om deze prominent die het partijprogramma (mee) heeft geschreven te royeren werd afgeblazen. Wopke Hoekstra gaat dat niet doen. Nee, als je alle sjoemelaars eruit zou gooien blijft er helemaal niets meer over van dat CDA. Maar ook de VVD schoot Van Lienden te hulp. Tamara van Ark verklaarde dat er niets onoorbaars was gebeurd. Het was wat verwarrend met die stichting en de bv van Sywert, maar de deal was o.k. Die bv heeft Sywert trouwens heel toepasselijk en geheel in CDA-stijl “Duyfken” genoemd, de naam van het VOC-schip dat ooit bij Madagascar is vergaan, maar waarvan de schat aan boord was gered.

Onbedoeld gaf Van Ark met haar verklaring ook aan hoe het Kabinet geld uitgeeft. De ministeries kopen spullen en diensten bij voorkeur via partijgenoten/lobbyisten voor speciale prijzen. Van één bestelling mondkapjes door een bevriende bijklussende ambtenaar en diens twee vrinden (die beiden een faillissement op hun goede naam hebben staan) mogen zij alle drie multimiljonair worden. En was dat hard werken? Een bestelling bij Ali Baba plaatsen tijdens zijn werktijd bij de Gemeente Amsterdam volstond. Het vervoer was ook nog eens gratis en niettemin streek hij behalve dik 9 miljoen ook nog 10.000 managementfee per maand op. Dat is in de ogen van VVD-Staatssecretaris Van Ark dus allemaal heel normaal.

Zo kennen wij de VVD van Henry Keizer(miljoenenoplichting), Robin Linschoten(tonnen oplichting) en Hans Wiegel(een vrindje geholpen bij een groot oplichtingsschandaal). Van Halbe Zijlstra(VVD-lobbyist voor de asfaltindustrie) tot Frits Bolkestein(VVD-lobbyist voor Big Farma), het zijn allemaal Van Liendens bij CDA en VVD. Huisjesmelker Van Haga ging niet lobbyen, hij mocht gelijk bij de VVD de Kamer in, maar zit intussen nog lekkerder bij de vastgoedboys van Baudet. VVD en CDA maken elkaar het liefst miljonair zien we met Van Lienden en zij vinden daar niets mis mee. Klaver en Ploumen in het Kabinet, dat is voor hen pas een ramp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *