Wasstraat Den Haag

Waar de crimineel zijn zwarte centjes wit wast, daar wast menig politicus zijn idealen weg. Op de laatste dag voor het reces jaste de Tweede kamer er maar liefst 200 moties doorheen. Dat was teveel om degelijk te behandelen. Ook de media zagen door de moties de onderwerpen niet meer. Hoe is het vergaan met de motie over het adoptieschandaal? Het is de media ontgaan. Hoe het gegaan is met de motie over het opnemen van 50 alleenstaande vluchtelingenkinderen uit het Griekse kamp Moria belandde wel in het nieuws, dankzij de inzet van onderduikkinderen uit de Tweede Wereldoorlog. Die hebben zich het lot van deze kinderen aangetrokken, want zeer herkenbaar. Nu gingen zij op hun oude dag nog op de barricaden. Zij konden niet geloven dat 500 kinderen teveel waren voor het CDA, de VVD, de SGP, FvD en PVV. Zo’n 120 gemeenten hadden zich bereid verklaard om de kinderen op te nemen, opvang was geregeld, maar de Ankie Broekers-Knollen in Den Haag wilden er niet aan.

Ontluisterend is het om te zien hoe D66 en CU zich door deelname aan het Kabinet Rutte door de wasstraat hebben laten rijden. Beide partijen onderscheiden zich van CDA en VVD op voornamelijk één terrein, het terrein van de ethiek. Mensenrechten staan vooraan in hun partijprogramma maar zijn nu weggewassen voor hun plekje op het pluche. Joël Voordewind die zich eerder sterk voor opname van deze vluchtelingenkinderen had gemaakt zei min of meer hetzelfde als het riedeltje dat de PvdA altijd hield tijdens de paarse Kabinetten en haar deelnames aan Balkenende IV en Rutte II. De socialistische idealen werd weliswaar geweld aangedaan, maar zonder PvdA zou het nog erger zijn geweest. Nog dommer was het dat de PvdA VVD-beleid op Sociale Zaken niet alleen accepteerde, maar ook nog de uitvoerend minister leverde.
Voordewind zei nu dat zonder zijn tegenstem de weg vrij zou komen te liggen voor een PVV, Fvd, CDA en VVD Kabinet. Nog erger dus.
En zo bepaalt de VVD samen met het CDA onze politiek al sinds het Kabinet Van Agt-Wiegel. De oppositie die aanschuift moet daarvoor haar idealen laten varen en doet dat braaf om vervolgens haar partij te zien decimeren. Den Haag is een wasstraat geworden voor politici die het door de VVD geboden pluche voor een wasbeurt accepteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *