Wat de koning niet mocht voorlezen

De jaarlijkse catwalk die Prinsjesdag heet was weer vol feestgangers. Feest voor hen die tot de hoogste inkomensklasse behoren, alweer en altijd. Die grootverdieners verkeren vaak in internationale kringen en hebben hun (zaken-)vrinden ook onder buitenlandse beleggers. Voor hen zorgen Buma en Rutte goed. En D66 doet daar graag aan mee, alleen de CU sputtert nog een beetje.

Met de PvdA in de regering werd steevast flink bezuinigd, het liefst op zaken die de kiezer direct raken. Dat was de uitgekookte strategie van CDA en VVD, want de onvrede over zulke ingrepen werd de PvdA natuurlijk zwaar(der) aangerekend. Heel onnozel van de PvdA dat zij op die bezuinigingsposten eigen ministers zetten. Dat heeft D66 nu met Ollengren gedaan die vervolgens het eigen referendum-kroonjuweel mocht afschaffen. Als excuus zei de PvdA altijd dat het zonder hen nog erger en harder zou gaan met het afbreken van de sociale verzorgingsstaat. De kiezer strafte die slappe houding telkens hard af, nog één regeringsdeelname en de partij zit op nul zetels.
De staatsbegroting zag er na PvdA-deelname iedere keer weer beter uit en dus kon het volgende (rechtse) Kabinet lekker geld verjubelen. Kijk burgers, zonder die linkse PvdA gaat het veel beter.

De dinsdag gepresenteerde begroting schreeuwt van de daken hoe goed het gaat, er wordt inderdaad weer met geld gesmeten. Dat de begroting niet deugt is minder zichtbaar door al het gratuite hosannageroep. Veel uitgaven worden slechts gedekt door eenmalige meevallers en er worden extra uitgaven gedaan die in tijden van hoogconjunctuur naar aflossing van de staatsschuld hadden moeten gaan. Die uitgaven zullen straks met natuurlijk een linkse partij aan boord weer middels bezuinigingen alsnog gedekt moeten worden.
Intussen groeit de kloof tussen de hoogste en laagste inkomens gewoon door en gaat er weer meer geld naar kapitaal dan naar arbeid. De belastingopbrengsten op arbeid en inkomen (160 miljard) gaat 2% omlaag, maar de belastingopbrengst op  winst en vermogen (30 miljard) daalt maar liefst 10%. Die cijfers mocht Willem Alexander niet voorlezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>