Weimarrepubliek

Al 10 jaar onze premier, daarvoor partijvoorzitter en staatssecretaris van Sociale Zaken en daarvoor in het bestuur van de JOVD, en daartussenin ook nog manager bij Unilever, je zou denken dat hij hooguit politicologie heeft gestudeerd en natuurlijk niet afgemaakt, zoals Hans Wiegel, maar nee, onze premier is afgestudeerd historicus. Hij zal vast goed hebben gekeken hoe machthebbers aan de macht kwamen en vooral hoe ze aan de macht bleven.

Al jong had hij zijn blik op het torentje gericht, gelijk Wim Kok, en beiden is het gelukt er te komen. Beiden handelden ook puur opportunistisch. Kok eerst bij de vakbond om in de politiek zijn linkse veren af te schudden, Rutte om van groen liberaal naar een politiek waarbij rechts zijn vingers kon aflikken(zo gaf hij zelf de koers van zijn gedoogkabinet met Wilders aan). Na dat kneiterrechtse Kabinet Rutte 1 stapte hij in één avondje over naar een Kabinet met de PvdA. Dat lijkt een grote overgang, maar in de praktijk bleek dat het Diederik Samsom was die op dat avondje de laatste linkse sporen van zijn partij verkwanselde. De afgelopen 10 jaar zijn in feite keurig egaal rechts verlopen, de coalitiepartners wisselden, maar de lijn Rutte bleef. De klappen kwamen dan ook bij zijn partners terecht, het CDA verloor dramatisch, de PvdA evenzo. De lessen uit de geschiedenis over macht zitten goed in Ruttes kopje gestampt, voor de bühne wil hij alweer vol enthousiasme een nieuwe koers gaan varen, alleen bevatte zijn verhaal bij Nieuwsuur niets nieuws. Hij keek terug op 10 fantastische jaren met helaas ook die vreselijke toeslagenaffaire. Hij beloofde niet eens om nooit meer te liegen.

Maar Rutte weet dat hij niet weg te krijgen is, want hij ís de VVD. Er zijn twee opties voor de Kamer. Een Kabinet mét Rutte of een Kabinet zonder, en zonder wordt dat een Kabinet met Baudet/Wilders. En geen democratische partij wil de geschiedenis herhalen waar dat voor staat. Grunberg noemt het als enige bij naam, de Weimarrepubliek, ofwel de teloorgang van die democratische republiek door de machtsovername van Adolf Hitler. Het is Rutte of fascisme. Dat is de prijs die de kiezer ons met zijn rechtse stem heeft bezorgd. Met dank aan Kok, Bos en Samsom. Of het CDA, D66, CU, GL, PvdA, SP en PvdD zouden het op een akkoordje moeten gooien. Maar Hoekstra kiest liever voor Baudet/Wilders, de angst van Grunberg .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *