Welkom in Nederland

Na 10.000 euro bij elkaar te hebben geploeterd voor de “reiskosten”, door de Sahara bent getrokken in de laadbak van een afgeragde Toyota, verhandeld bent in Libië en uiteindelijk uit die slavernij hebt weten te ontsnappen, je lot in de handen hebt gelegd van alweer een reisleider die jou nu in een rubberen bootje van niks de zee opstuurt, en dat je het geluk hebt gehad om na het kapseizen levend aan te spoelen op een Europees strand, dat je miraculeus niet in Duitsland maar in Nederland bent beland, dan wacht je tot slot een Hollands welkom.

Tachtig jaar geleden werden Joodse vluchtelingen uit Duitsland, na eerst in kampen vastgezet, zo snel mogelijk teruggestuurd. Zoiets wat de rechtse partijen nu willen. Weg met die procedures, niks rechters die oordelen, gewoon linea recta zurück nach hause. Kinderen even hard als volwassenen, want Klaas Dijkhoff pronkt graag met een snik in de stem met zijn pas gelukte vaderschap, het is slechts zijn eigen kind dat telt.
Een vluchteling in Nederland moet de taal leren, maar als je hoort wat rechtse politici hier over hen roepen, dan zou je hen dat het liefst besparen.

In de praktijk wordt de vluchteling van het ene naar het andere azc gesleept, want hij of zij en zeker kinderen mogen vooral niet aarden. Jarenlange procedures is wat hen wacht met de doorlopende angst voor uitzetting. Krijgen zij toch een status, dan begint het volgende circus. Wachten op een woning. En krijg je een woning toegewezen, dan is het reuze spannend of die woning in Zeeland of Groningen staat. Voor het inrichten van de woning kunnen statushouders van de Kredietbank een lening van 8000 euro krijgen tegen een rente van 10%.
De verplichte inburgeringscursus kost minimaal 7500 euro. De vrije markt mag die cursus geven en dat is geen garantie voor een kwaliteit. En leren om het examen te halen is niet eenvoudig. Hoeveel Nederlanders weten hoe je ‘s Gravenhage spelt en wat je als Nederlander ‘s morgens als ontbijt eet. Jammer dat de enige Nederlandse familie die je kent de dag aanvangt met een Marsreep, want dat is een fout antwoord.
Welkom in Nederland is als een opgestoken middelvinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *