Wie is de echt sterke man

Eén sterke leider zal het volk voorgaan in de strijd tegen, tja, tegen wat? Fascisten weten dan wel raad, ze creëren een vijand, maar wie moet dat zijn? De (Russische) communisten zijn verdwenen, maar er was gelukkig nog een andere groep, de islamieten, die ook heel geschikt is. De communisten waren ongelovige honden, dat kun je van de islamieten niet zeggen. Maar gelukkig zijn die van een ander geloof dan het christelijke, en al eeuwen de vijand van de christenen, beter gezegd een concurrent die vijand is gemaakt. Die andere concurrent is na de holocaust wat minder makkelijk als vijand te bestempelen, dus wordt dat door de meeste hedendaagse fascisten gemeden. Bovendien delen christenen en orthodoxe joden het vijandschap jegens islamieten, dat geeft toch iets van verbroedering, althans tijdelijk.

Fascisme moet het hebben van een dictatuur met één sterke man als leider, de führer. Democratie is een middel om dat te bereiken, zo liet Hitler zien. Wilders volgt die weg, maar heeft de democratie in zijn eigen partij uitgesloten. Dat is duidelijk en scheelt hem een hoop gedoe. Baudet hanteert nog wel wat democratische regels in zijn partij, overtuigt als hij is dat de kiezers hem net zo geweldig vinden als hij dat zelf vindt. Toch zijn er ondankbare honden die hem verlaten. Onbegrijpelijk. En daar heeft hij een punt. Annabel Nanninga en Joost Eerdmans wisten van zijn fascistische praatjes, kenden zijn antisemitische uitspraken maar sloten zich toch bij hem aan. Net zoals eerder Henk Otten en later Wybren van Haga. Wat de ware reden van het vertrek van hen was is niet zo moeilijk te raden. Zij wilden zelf ook baasje spelen. En dat is de achilleshiel van het fascisme, er kan maar één de sterke leider zijn. Pas als de sterke leider de democratie heeft afgeschaft heeft afscheiden geen zin meer.

Met zo’n 20% van de stemmen voor dit soort partijen lijkt een dictatuur ver weg, maar de geschiedenis heeft anders laten zien. De paar zetels van Janmaat zijn nu tot 30 gegroeid, en de aandacht is daardoor groot en in het voordeel van deze clubs. Hun manier van denken en doen is “normaal” geworden. Dat moeten de media zich realiseren. Komt er één echt sterke man, dan kan het snel gaan. Bij de VVD heeft Mark Rutte zijn Kamerleden beter onder controle dan Baudet. Welke verandering heeft Rutte in petto? Heeft hij dezelfde idealen als Wilders, Baudet en hun afgescheiden Kamerleden? Uiteindelijk komen al Rutte’s extreemrechtse concurrenten uit zijn eigen VVD. Zal na Rita Verdonk, Geert Wilders en Wybren van Haga straks de echt sterke leider Mark Rutte opstaan om de democratie af te schaffen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *